ΥΓΕΙΑ

Οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά & η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού

Σινάνη Αικατερίνη

Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν πεθάνει από τις επιπλοκές της γρίπης αυτή τη σεζόν, όπως ανέφεραν την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά & η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού

Ο αριθμός των παιδιατρικών θανάτων στις ΗΠΑ -103 μέχρι στιγμής- δεν αποτελεί εποχικό ρεκόρ.

Παρότι τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης, οι τελευταίοι αριθμοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αποτελούν μια αυστηρή υπενθύμιση ότι η γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία για τα παιδιά.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά που πέθαναν (53%), δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας πριν από τη μόλυνση με τον ιό της γρίπης, δήλωσε η Alicia Budd, επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης της εγχώριας γρίπης των CDC.

Παρά την κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα, η περίοδος της γρίπης δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στη χώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 28 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, με αποτέλεσμα 310.000 νοσηλείες.

Εκτός από τους 103 παιδιατρικούς θανάτους, περίπου 20.000 ενήλικες έχουν πεθάνει από γρίπη.

«Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι η γρίπη είναι απλώς ένας ακόμη ιός του κρυολογήματος και ότι δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό», δήλωσε η Δρ. Kristina Bryant, παιδιατρική λοιμωξιολόγος στο Norton Healthcare στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

«Έχω φροντίσει παιδιά που είναι βαριά άρρωστα στη μονάδα εντατικής θεραπείας με γρίπη. Έχω φροντίσει παιδιά που τελικά πέθαναν από γρίπη. Και σχεδόν παντού, οι γονείς τους μου λένε: "Δεν είχα ιδέα ότι η γρίπη θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι τέτοιο στο παιδί μου"».

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τη γρίπη κάθε χρόνο, αναρρώνουν. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ιού είναι το πώς μπορεί να σκοτώσει γρήγορα και ταχύτατα τα κατά τα άλλα υγιή και εύρωστα παιδιά χωρίς προειδοποίηση.

Τα παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς, οπότε η αναπνοή τίθεται σε κίνδυνο μόλις ο ιός τους μολύνει και προκαλέσει φλεγμονή, δήλωσε η Δρ. Alexandra Yonts, παιδιατρική λοιμωξιολόγος στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσιγκτον.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι υπερπροστατευμένο για να επιτεθεί σε κάθε νέο μικρόβιο που έρχεται στο δρόμο τους, δήλωσε η Yont. Ορισμένες φορές αυτές οι ανοσολογικές αντιδράσεις είναι υπερβολικές.

Όπως συμβαίνει με πολλές ιογενείς λοιμώξεις, η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού καθορίζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

«Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα κυτταροκινών και πυρετό με αποτέλεσμα να παιδιά να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς η κλινική τους εικόνα παραπέμπει σε σήψη», δήλωσε η Yont.

Η Budd δήλωσε ότι σχεδόν το 90% των παιδιών που πέθαναν από γρίπη φέτος δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό σημαίνει μόνο μία δόση εμβολίου ανά έτος.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών όμως, χρειάζονται δύο δόσεις, αν δεν έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν το εμβόλιο της γρίπης.

Λίγο πάνω από το 50% των παιδιών έκαναν το εμβόλιο για τη γρίπη αυτή τη σεζόν, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το περσινό 53,3%. Σύμφωνα με τα CDC, το εμβόλιο είναι έως και 61% αποτελεσματικό στο να κρατήσει τα παιδιά με γρίπη μακριά από το νοσοκομείο.

«Το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ένα παιδί να χρειαστεί επίσκεψη σε γιατρό κατά περίπου 65% και τον κίνδυνο νοσηλείας κατά το ήμισυ».

Οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν ποια στελέχη του ιού της γρίπης μπορεί να είναι πιο ιογενή κάθε χρόνο. Περίπου οι μισοί από τους παιδιατρικούς θανάτους κατά την περίοδο 2023-24 οφείλονταν στη γρίπη Α, ενώ 47 αποδόθηκαν στη γρίπη Β. Ένα παιδί είχε και τα δύο στελέχη Α και Β.

Πηγή: NBC