ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Οι επιπτώσεις στην εργασία

Σινάνη Αικατερίνη

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνονται οι εργαζόμενες γυναίκες για τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Οι επιπτώσεις στην εργασία

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.600 Φινλανδές.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η είσοδος στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών επηρεάζει τις γυναίκες, όταν έχουν ακόμη 20 και πλέον χρόνια επαγγελματικής ζωής μπροστά τους.

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι αλλαγές αυτές περιορίζουν τον εργασιακό βίο πολλών γυναικών.

Οι Φινλανδές των οποίων η περίοδος είχε σταματήσει μέχρι την ηλικία των 46 ετών, είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να αμφισβητούν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την πρόωρη συνταξιοδότησή τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη έδειξε ότι η πρόωρη είσοδος στην εμμηνόπαυση συνδέεται με φτωχότερη εργασιακή ικανότητα και μειωμένη μακροπρόθεσμη συμμετοχή στον εργασιακό βίο», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. «Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σημασία της αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής μιας γυναίκας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο».

Προηγούμενη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέδεσε την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών με πτώση 9 ποσοστιαίων μονάδων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μόλις οι γυναίκες εισέρχονταν στη δεκαετία των 50 ετών.

Οι Φινλανδοί ερευνητές με επικεφαλής την Tiia Saarinen του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Oulu, προτρέπουν τους εργοδότες να δίνουν τη δυνατότητα διαλειμμάτων στις μεσήλικες γυναίκες υπαλλήλους τους.

«Στην επαγγελματική ζωή, οι εργοδότες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστήσουν τις συνθήκες εργασίας πιο ευέλικτες για τις γυναίκες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης στην εμμηνόπαυση, ώστε να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν σε αυτές τις γυναίκες αυξημένη υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τερματισμού της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause.