ΥΓΕΙΑ

Λύκος: Επιπλοκές - Τι θα νιώσετε σε κάθε σημείο του σώματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο λύκος είναι μια πολύπλοκη αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος.

Λύκος: Επιπλοκές - Τι θα νιώσετε σε κάθε σημείο του σώματος
Bigstock

Ο όρος “λύκος” αναφέρεται κατά κανόνα στην ασθένεια που ονομάζεται συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), την πιο κοινή μορφή αυτής της πάθησης.

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιείς ιστούς. Δεδομένου ότι ο λύκος μπορεί να επηρεάσει περισσότερες από μία περιοχές στο σώμα, είναι συνηθισμένο οι ασθενείς να βιώνουν πολλά σχετικά συμπτώματα.

Είναι επίσης δυνατό να αναπτυχθούν πολλαπλοί τύποι επιπλοκών από αυτήν τη χρόνια πάθηση.

Νεφρική νόσος

Η νεφρική νόσος λόγω λύκου μπορεί να αναπτυχθεί από μακροχρόνια φλεγμονή και βλάβη στα νεφρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας και στη συνέχεια σε ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, η νεφρίτιδα του λύκου είναι η πιο κοινή επιπλοκή αυτής της αυτοάνοσης πάθησης στα όργανα. Γι' αυτό, οι γιατροί ζητούν κατά κανόνα εξετάσεις ούρων και αίματος στο πλαίσιο παρακολούθησης της νεφρικής λειτουργίας των ασθενών με λύκο.

Διαταραχές του αίματος

Ο λύκος μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του αίματος λόγω βλάβης στον μυελό των οστών. Αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και αιμοπεταλίων. Έτσι, μπορεί να αναπτυχθούν σχετικές διαταραχές του αίματος, όπως:

Επιπλέον, ο λύκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αγγειίτιδας, ενός τύπου φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων.

Φλεγμονή της καρδιάς

Ο λύκος μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρδιά, οδηγώντας σε φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) ή φλεγμονή στην επένδυση (σάκος) που περιβάλλει την καρδιά (περικαρδίτιδα). Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.

Τα άτομα με λύκο είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο λόγω της φλεγμονής της καρδιάς.

Για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά ελέω λύκου, οι γιατροί συστήνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος. Ελέγχουν επίσης τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή σας πίεση.

Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2023, τα άτομα με ΣΕΛ μπορεί να έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Ένα έμφραγμα που σχετίζεται με τον λύκο μπορεί επίσης να συμβεί από σχετική στεφανιαία νόσο, κατά την οποία οι αρτηρίες αποφράσσονται λόγω συσσώρευσης πλάκας.

Καταστροφή ισχίου και οστεοπορωτικά κατάγματα

Ορισμένες επιπλοκές του λύκου μπορεί να σχετίζονται με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του. Αυτό συμβαίνει με την οστεοπόρωση, μια κοινή επιπλοκή που σχετίζεται με την μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, ιδιαίτερα των γοφών. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι ενήλικες με πρόσφατα διαγνωσμένο λύκο είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου.

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ελέω λύκου, οι γιατροί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μαζί με τακτική άσκηση. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την οστεοπόρωση για να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω οστικής απώλειας.

Πλευρίτιδα

Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς των πνευμόνων, ιδιαίτερα στον υπεζωκότα, ο οποίος προστατεύει τους πνεύμονες από το θωρακικό τοίχωμα. Αυτή η φλεγμονή, που ονομάζεται πλευρίτιδα, είναι η πιο κοινή πνευμονική επιπλοκή που σχετίζεται με τον λύκο.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλευρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, η οποία μπορεί με την σειρά της δυσκολεύει την αναπνοή. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στήθος όταν εισπνέετε.

Η θεραπεία της πλευρίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητά της και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης
  • παυσίπονα για πόνο στο στήθος
  • νοσηλεία για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Διαταραχές των ματιών

Ο λύκος μπορεί επίσης να επιτεθεί στους ιστούς γύρω από τα μάτια, οδηγώντας σε σχετικές διαταραχές. Περίπου το 33% των ατόμων με λύκο έχουν οφθαλμικά προβλήματα.

Η ξηροφθαλμία είναι μια από τις πιο κοινές επιπλοκές των ματιών: επηρεάζει περίπου 1 στα 5 άτομα με λύκο.

Ορισμένες οφθαλμικές διαταραχές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν από την μακροχρόνια χρήση στεροειδών για τον λύκο. Τέτοιες είναι ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα άτομα με λύκο έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, οι γιατροί ενδέχεται να συστήσουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφορική θεραπεία.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Αν και είναι εφικτό να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ας έχετε λύκο, εσείς και το μωρό σας θα έχετε πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα εάν ο λύκος σας αντιμετωπίζεται σωστά. Οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι:

Ποια είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή του λύκου;

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές του λύκου αφορούν τα σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά, τα νεφρά και οι πνεύμονες. Αν και η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, οι επιπλοκές από τον λύκο μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Χειροτερεύει προοδευτικά ο λύκος;

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος μπορεί να επιδεινωθεί προοδευτικά, ειδικά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μπορεί τελικά να επηρεάσει πολλά όργανα και να προκαλέσει σχετικές επιπλοκές.

Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην έκβαση του λύκου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και ότι μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 6 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων για να λάβουν τη ορθή διάγνωση για λύκο.

Πηγή: healthline.com