ΥΓΕΙΑ

Ρινικές πλύσεις: Ο κίνδυνος από τη χρήση νερού βρύσης

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα ιγμόρεια κάνουν συχνά ρινικές πλύσεις για να καθαρίσουν τις φραγμένες διόδους στη μύτη.

Ρινικές πλύσεις: Ο κίνδυνος από τη χρήση νερού βρύσης

Πολλοί από αυτούς ωστόσο, δεν ακολουθούν τις συμβουλές για την αποφυγή της χρήσης νερού βρύσης και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θανατηφόρες μολύνσεις από αμοιβάδες, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα.

«Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για ρινικές πλύσεις», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Julia Haston από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αλλά το νερό της βρύσης προέρχεται συχνά από ποτάμια και λίμνες και μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες αμοιβάδες όπως η ακανθαμοιβάδα, η οποία «μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές ανθρώπινες λοιμώξεις», προειδοποίησε η ομάδα της Haston.

Σε αυτές περιλαμβάνεται μια δυνητικά θανατηφόρα μορφή εγκεφαλίτιδας που ονομάζεται κοκκιωματώδης αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Διάφορες δερματικές παθήσεις, ρινοκολπίτιδα, πνευμονική νόσος και οστεομυελίτιδα, έχουν επίσης συνδεθεί με μόλυνση από αμοιβάδες που μεταδίδονται με το νερό.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για λοιμώξεις από ακανθαμοιβάδα. Σε αυτούς ανήκουν οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, τα άτομα που ζουν με HIV και οι λήπτες οργάνων από μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν και πολύ σπάνιες, οι λοιμώξεις από ακανθαμοιβάδα είναι θανατηφόρες: το 82% των ανθρώπων που μολύνονται, πεθαίνουν.

Στη νέα έκθεση, οι ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέτασαν 10 γνωστές περιπτώσεις λοιμώξεων από ακανθαμοιβάδα που προκλήθηκαν μέσω ρινικών πλύσεων μεταξύ 1994 και 2022 (με εννέα από αυτές τις περιπτώσεις να συμβαίνουν κατά την τελευταία δεκαετία).

Όλοι οι ασθενείς είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (συνήθως σχετιζόμενο με καρκίνο) και ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών. Σε εννέα ασθενείς, η λοίμωξη επηρέασε τα ιγμόρεια, αλλά έξι εμφάνισαν επίσης εγκεφαλικές λοιμώξεις. Έξι είχαν λοιμώξεις του δέρματος και τρεις παρουσίασαν οστική νόσο. Πολλοί είχαν μολυνθεί σε πολλαπλά σημεία του σώματος.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν νερό της βρύσης για να ξεπλύνουν τα ιγμόρεια, ενώ η προέλευση του νερού για τους άλλους πέντε ασθενείς ήταν άγνωστη. Οι περισσότεροι έκαναν τακτικά ρινικές πλύσεις για μήνες ή χρόνια.

«Τρεις ασθενείς με επιβεβαιωμένη κοκκιωματώδη αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα πέθαναν και τρεις επέζησαν», δήλωσε η ομάδα της Halston.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν για ακόμη μια φορά ότι οι ρινικές πλύσεις πρέπει να γίνονται πάντα με αποστειρωμένο νερό και όχι με μη βρασμένο νερό της βρύσης.

Η αμοιβάδα «θα μπορούσε θεωρητικά να εισαχθεί κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πλύσης, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης πιθανώς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου με τη συνεχή έκθεση», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.