ΥΓΕΙΑ

Ρινικές πλύσεις: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από Covid-19

Οι ρινικές πλύσεις δύο φορές την ημέρα με ήπιο αλατούχο διάλυμα αμέσως μετά τη θετική εξέταση για Covid-19, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ρινικές πλύσεις: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από Covid-19
Bigstock

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι αναμιγνύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μισό μαγειρική σόδα σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο ή απεσταγμένο νερό και τοποθετώντας το στη συνέχεια σε μια συσκευή ρινικών πλύσεων.

Πρόκειται για έναν ασφαλή, αποτελεσματικό και φθηνό τρόπο για να μειώσετε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου λόγω μόλυνσης από κορονοϊό, που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

«Στα επείγοντα και τη χειρουργική λέμε ότι η λύση στη μόλυνση, είναι η αραίωση», λέει η Δρ. Έιμι Μπάξτερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta και συγγραφέας της μελέτης.

«Η ενυδάτωση των ιγμορείων, τα κάνει να λειτουργούν καλύτερα. Όταν υπάρχει κάποιος μολυσματικός παράγοντας, όσο περισσότερο τον ξεπλένετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα απαλλαγείτε από βρωμιά, ιούς και οτιδήποτε άλλο», λέει η Baxter.

«Διαπιστώσαμε μείωση των νοσηλειών κατά 8,5 φορές και κανένα θάνατο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Richard Schwartz, πρόεδρος του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του Κολλεγίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του είδους της που έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο -πολλοί από τους οποίους είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση- ωφελήθηκαν από την εύκολη και φθηνή πρακτική, λένε οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 1,3% από τα 79 άτομα της μελέτης, ηλικίας 55 ετών και άνω που εγγράφηκαν εντός 24 ωρών από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου 2020, νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Συγκριτικά, το 9,47% των ασθενών νοσηλεύτηκαν και το 1,5% πέθαναν σε μια ομάδα με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίο ξεκίνησε περίπου εννέα μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ.

«Η μείωση από 11% σε 1,3% από τον Νοέμβριο του 2021 θα αντιστοιχούσε σε απόλυτες τιμές σε πάνω από 1 εκατομμύριο λιγότερους ηλικιωμένους Αμερικανούς που χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο. Εάν επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, η πιθανή μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή».

Οι επιστήμονες εξέταζαν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19 δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 και η πρώτη θεραπεία, η αντιική ρεμδεσιβίρη, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Οκτώβριο του 2020.

Γνώριζαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το ιικό φορτίο στο σώμα, τόσο χειρότερος ήταν ο αντίκτυπος, σύμφωνα με τη Baxter. «Μία από τις σκέψεις μας ήταν: Εάν μπορέσουμε να αποβάλουμε μέρος του ιού εντός 24 ωρών από τη στιγμή που κάποιος βρεθεί θετικός, ίσως μπορέσουμε να μειώσουμε τη σοβαρότητα της νόσου» λέει, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πιθανοτήτων να εισέλθει ο ιός στους πνεύμονες, όπου προκαλεί μόνιμη και συχνά θανατηφόρα βλάβη.

Είναι επίσης γνωστό, ότι ο ιός προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2, ο οποίος είναι διάχυτος σε όλο το σώμα και ειδικά στη ρινική κοιλότητα, το στόμα και τους πνεύμονες. Οι ρινικές πλύσεις παρεμβαίνουν στην ικανότητα του ιού να προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2.

Οι συμμετέχοντες έκαναν μόνοι τους ρινικές πλύσεις χρησιμοποιώντας είτε ιωδιούχο ποβιδόνη, το καφέ αντισηπτικό που χρησιμοποιούν οι γιατροί πριν από μια χειρουργική επέμβαση ή διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως καθαριστικό, αναμεμειγμένα με νερό που είχε την ίδια συγκέντρωση αλατιού με αυτή του σώματος.

Ήθελαν επίσης να ελέγξουν αν οι ρινικές πλύσεις είχαν κάποια επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όπως τα ρίγη και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Είκοσι τρεις από τους 29 συμμετέχοντες που έκαναν ρινικές πλύσεις δύο φορές την ημέρα είχαν κανένα ή ένα σύμπτωμα στο τέλος των δύο εβδομάδων σε σύγκριση με τους 14 από τους 33 που ήταν λιγότερο επιμελείς.

Οι πρώτοι ανέφεραν επίσης ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο κοινά αντισηπτικά πρόσθεταν στο αλατούχο νερό.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη και όσοι αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου είχαν παρόμοιες ηλικίες και αριθμό παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ενός ή περισσότερων προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρινικές πλύσεις είναι αποτελεσματικές στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας της μόλυνσης από μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνουν τους κορονοϊούς, οι οποίοι είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, καθώς και από τους ιούς της γρίπης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν ρινικές πλύσεις εδώ και μήνες, αναφέρουν ότι έχουν εξαφανιστεί οι εποχικές αλλεργίες τους.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 έδειξε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο στον Covid-19, ενώ μία άλλη που δημοσιεύτηκε το 2021 έδειξε ότι το αλατούχο διάλυμα μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος που σχετίζονται με τη μόλυνση με άλλους κορονοϊούς και μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως παρέμβαση πρώτης γραμμής για τον COVID-19.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Ear, Nose & Throat Journal.