ΥΓΕΙΑ

8 απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού (αρρυθμία) που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές.

8 απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή
Bigstock

Σε μια υγιή καρδιά, ο άνω και ο κάτω θάλαμος συνεργάζονται με σταθερό, συντονισμένο ρυθμό, για να αντλούν αίμα σε όλο το σώμα. Σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή, αυτή η αρμονία διαταράσσεται και οι άνω κοιλίες (κόλποι) της καρδιάς, τρέμουν ή χτυπούν ακανόνιστα, γεγονός που διαταράσσει την κανονική ροή του αίματος.

Ως εκ τούτου, δεν αντλείται αρκετό αίμα από τους κόλπους, με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται και να σχηματίζει θρόμβους. Λόγω ανεπαρκούς ροής αίματος, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως κόπωση και ζάλη. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να σας κάνει αισθάνεστε σαν να “παραλείπει” παλμούς η καρδιά σας ή σαν να “φτερουγίζει” ή σαν να χτυπά πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί μερικές φορές να υποχωρήσει από μόνη της, αλλά -κατά κανόνα- γίνεται ένα επίμονο ζήτημα που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, τα επεισόδια ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών μπορεί να γίνουν πιο συχνά και να διαρκέσουν περισσότερο. Η διαχείριση του καρδιακού ρυθμού μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση, ειδικά για άτομα με μακροχρόνια ή χωρίς θεραπεία κολπική μαρμαρυγή. Όσο περισσότερο μένει χωρίς θεραπεία, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού.

Για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής, οι γιατροί συστήνουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, ιατρικών διαδικασιών και τροποποιήσεων του τρόπου ζωής. Οι πρωταρχικοί στόχοι της θεραπείας είναι η αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, ο έλεγχος του καρδιακού ρυθμού και των σχετικών συμπτωμάτων και ο περιορισμός του κινδύνου επιπλοκών, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να ζήσετε μια υγιή και δραστήρια ζωή με την πάθηση.

Κολπική μαρμαρυγή: Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι φαρμακευτικές θεραπείες και οι όποιες χειρουργικές επεμβάσεις χρειαστούν είναι ζητήματα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γιατρούς σας. Αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής, εξαρτώνται από εσάς αποκλειστικά.

  1. Διατηρήστε ένα σωματικό βάρος που είναι κατάλληλο για εσάς: Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές καρδιακές παθήσεις. Τούτου λεχθέντος, η διατήρηση ενός βάρους που ταιριάζει στο σώμα και τη γενική υγεία σας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής.
  2. Κινήστε το σώμα σας: Η τακτική σωματική σωματική δραστηριότητα (γενικά περίπου 30 λεπτά την ημέρα) μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας.
  3. Διαχειριστείτε το άγχος: Η υιοθέτηση δραστηριοτήτων όπως τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, διαλογισμός και χόμπι που απολαμβάνετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας.
  4. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά: Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής. Οι ειδικοί συστήνουν συχνά τη δίαιτα DASH, η οποία βασίζεται σε τροφές που μειώνουν την πρόσληψη αλατιού και βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
  5. Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Εάν έχετε υπέρταση, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις θεραπείες που σας ταιριάζουν. Αυτές οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν δίαιτα, άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή.
  6. Κρατήστε υπό έλεγχο την χοληστερόλη: Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη.
  7. Περιορίστε τη χρήση ουσιών: Ορισμένες ουσίες, όπως το αλκοόλ, μπορούν να επιταχύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό.
  8. Κόψτε το κάπνισμα: Η χρήση καπνού μπορεί να συμβάλει σε καρδιακά προβλήματα. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, οπότε αναζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας για μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον σκοπό σας.

Φυσικά, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν επαρκούν, οι θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή ιατρικές επεμβάσεις.

Πηγή: health.com