ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Σινάνη Αικατερίνη

Ομάδα νευρολόγων ειδικών στα βλαστοκύτταρα και μοριακών βιολόγων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βασική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι η συσσώρευση λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. 

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από τα συσσωματώματα αμυλοειδούς βήτα που αναπτύσσονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Άλλες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την πρωτεΐνη tau, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη τρόπων πρόληψης ή επιβράδυνσης της νόσου να βασίζονται στη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των συσσωματωμάτων.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί κάτι άλλο να αποτελεί την αιτία της ανάπτυξης της νόσου.

Όταν ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, αναγνώρισε για πρώτη φορά τη νόσο, παρατήρησε ότι εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς βήτα και tau, υπήρχε επίσης συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έκτοτε, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για να διαπιστωθεί αν αυτό αποτελεί την αιτία της νόσου.

Οι ερευνητές εστίασαν τώρα στη λειτουργία του γονιδίου APOE, το οποίο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη μεταφορά σταγονιδίων λίπους στα νευρικά κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές του APOE, αριθμημένες από το 1 έως το 4, και ότι μία από αυτές, η APOE4, μεταφέρει το περισσότερο λίπος στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ η APOE2 μεταφέρει το λιγότερο.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι παραλλαγές του APOE συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να το διαπιστώσουν, διεξήγαγαν μερικά πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποίησαν αλληλουχία RNA ενός κυττάρου για να προσδιορίσουν τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό ενός δοκιμαστικού νευρικού κυττάρου. Εφάρμοσαν ό,τι βρήκαν σε δείγματα ιστού που συνέλεξαν από άτομα που πέθαναν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν διπλά αντίγραφα του APOE4 ή του APOE3.

Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με το γονίδιο APOE4 είχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα με έναν τύπο ενζύμου που ενίσχυε τη μετακίνηση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ένα άλλο πείραμα, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή αμυλοειδούς σε εγκεφαλικά κύτταρα ατόμων με τις παραλλαγές APOE4 ή APOE3 έκανε τα κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πυροδοτεί την ώθηση του λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.