ΥΓΕΙΑ

Βακτήρια εντέρου: Η συμβολή τους στην πρόληψη των καρδιαγγειακών

Σινάνη Αικατερίνη

Συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερο και «καταναλώνουν» χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή της, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Βακτήρια εντέρου: Η συμβολή τους στην πρόληψη των καρδιαγγειακών

Οι ερευνητές ανέλυσαν μεταβολίτες και μικροβιακά γονιδιώματα από περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Heart Study, ένα πρόγραμμα δεκαετιών που επικεντρώθηκε στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ανακάλυψαν περισσότερες από 16.000 συσχετίσεις μεταξύ μικροβίων και μεταβολικών χαρακτηριστικών, με το πιο ισχυρό να είναι ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων (Oscillibacter), ο οποίος προσλαμβάνει και μεταβολίζει τη χοληστερόλη από το περιβάλλον τους και οι άνθρωποι που έφεραν υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου στο έντερό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Βρήκαν επίσης ένα άλλο είδος βακτηρίων του εντέρου (Eubacterium coprostanoligenes) που και αυτό συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με το Oscillibacter.

Τέλος, εντόπισαν και τον μηχανισμό που πιθανώς χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να διασπάσουν τη χοληστερόλη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με το μικροβίωμα θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους.

Θέτουν επίσης τις βάσεις για πιο στοχευμένες έρευνες σχετικά με το πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται επιπλέον με μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Η έρευνα έχει αποκαλύψει επίσης συνδέσεις μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων μεταγευματικού σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να στοχεύσουν αυτές τις συνδέσεις με θεραπείες, λόγω και της ελλιπούς κατανόησης των μεταβολικών οδών στο έντερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.