ΥΓΕΙΑ

Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Σινάνη Αικατερίνη

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που επηρεάζει περισσότερα από 240 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Τα χαρακτηριστικά της είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα στις αρθρώσεις, που συνολικά δυσχεραίνουν τις κινήσεις του σώματος.

Πρόσφατα στοιχεία κλινικών και επιδημιολογικών μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας λόγω των πολυφαινολών και των άλλων βιοδραστικών ενώσεων που περιέχουν.

Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης διάφορα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις που προάγουν την υγεία και είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας.

Χρησιμοποίησαν στατιστικά στοιχεία μετα-αναλύσεων για την πρόσληψη αποξηραμένων φρούτων σε άτομα εγγεγραμμένα στη UK Biobank.

Η ανάλυση τυχαιοποίησης κατά Μέντελ υπέδειξε μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Η σημασία της μελέτης

Η μελέτη διαπιστώνει μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ξηρών φρούτων και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Αυτό δείχνει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τη διαχείριση των επιπλοκών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου μειώνοντας το σωματικό βάρος, προλαμβάνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών, των φλαβονοειδών, των καροτενοειδών, των προανθοκυανιδινών και των φυτοοιστρογόνων, είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και προλαμβάνουν τη βλάβη των χονδροκυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει τη χρησιμότητά τους στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν 3 έως 5 φορές υψηλότερες ποσότητες μετάλλων και βιταμινών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας βελτιώνοντας τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, ρυθμίζοντας το εντερικό μικροβίωμα και τους μεταβολίτες του.

Για την ακριβέστερη κατανόηση της επίδρασης της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων στον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την ανάλυση του συγκεκριμένου τύπου, της ποιότητας και της ποσότητας και του τρόπου δράσης τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Medicine.