Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου: Πώς τα προβιοτικά μπορούν να μας βοηθήσουν

Τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν -τόσο σε σοβαρότητα, όσο και σε διάρκεια- από άτομο σε άτομο και συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κοιλιακό άλγος (πόνο στην κοιλιά) και συχνές αλλαγές στις εντερικές κινήσεις, όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα -ή και τα δύο.

Τι περιλαμβάνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Συνήθως, τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα, από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος στο στομάχι ή κράμπες, κυρίως μετά το φαγητό
  • Πόνος στη μέση
  • Φούσκωμα ή μετεωρισμό
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα, συνοδευόμενη συχνά από αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας
  • Αδυναμία ελέγχου κενώσεων (ακράτεια κοπράνων)
  • Αέρια
  • Ναυτία
  • Βλέννα στα κόπρανα

Αν υπάρχει κάτι που είναι εμφανές, αυτό είναι ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνει και συμπτώματα που δεν είναι γαστρεντερικά, όπως η κόπωση, ενώ κάποια συμπτώματα «αντικρούουν» το ένα το άλλο, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Το τελευταίο εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε αν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, αλλά και για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η κοιλιοκάκη και η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Και όμως, μπορείτε να έχετε μία καλή ποιότητα ζωής

Όπως γίνεται φανερό, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία πάθηση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με τα συμπτώματα να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν μέρες που έχετε έντονες ενοχλήσεις και άλλες που δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα.

Είναι γεγονός πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει ριζική θεραπεία του συνδρόμου, όμως η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της έντασης και της συχνότητας των συμπτωμάτων, με στόχο την καλή ποιότητα ζωής. Κάπου εδώ, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα προβιοτικά.

EUERETHISTO-ENTERO2.jpg

Ο ρόλος των προβιοτικών

Η χορήγηση προβιοτικών είναι μία προσέγγιση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα, όπως έχουν δείξει κλινικές έρευνες, τα στελέχη των προβιοτικών ενδέχεται να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων.

Tα προβιοτικά είναι -απαραίτητοι για τον οργανισμό- ζωντανοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (μικρόβια) στο έντερο και αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Στελέχη τους βρίσκονται σε διάφορες τροφές όπως το γιαούρτι ή σε συμπληρώματα διατροφής και -σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις- ενδέχεται να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής είναι το Alflorex®, στο οποίο περιέχεται το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624®. Το συγκεκριμένο στέλεχος αποτελεί μέρος της οικογένειας βακτηρίων τα οποία μεταφέρονται κατά τη γέννηση από τη μητέρα στο βρέφος και υπάρχουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.

Είναι γνωστό πως δεν είναι όλα τα βακτηριακά στελέχη ίδια. Κάθε στέλεχος χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα, ακόμη και εντός της ομάδας των Bifidοbacteria. Το Alflorex® αποτελεί το μοναδικό προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο που περιλαμβάνει το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624®, το οποίο έχει ανακαλυφθεί και αναπτυχθεί από κλινικούς ερευνητές και γαστροεντετερολόγους στο APC Microbiobe Ireland του University College Cork στην Ιρλανδία, ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα για το μικροβίωμα διεθνώς. Μάλιστα, μία κάψουλα Αlflorex® περιέχει 1 x 109 κύτταρα Bifidobacterium Longum 35624®.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), το Βifidobacterium Longum 35624® δείχνει να μειώνει κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, αλλά και να κάνει πιο ομαλές τις κενώσεις ανεξάρτητα από την επικρατούσα συνήθεια του εντέρου*.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο Alflorex® δεν περιέχονται γλουτένη, λακτόζη, γαλακτοκομικά, συντηρητικά, καθώς και σόγια. Επιπλέον, επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής είναι κατάλληλο για χορτοφάγους, καθώς και για όλους όσοι ακολουθούν δίαιτα FODMAP.

PROVIOTIKA.jpg

Ευτυχώς, η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο με αποτέλεσμα, συνηθισμένες αλλά σύνθετες παθήσεις, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, να μην αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα από το να έχετε μία καλή ποιότητα ζωής. Σύμμαχος, φυσικά, είναι και το συμπλήρωμα διατροφής Alflorex® με το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624® να δρα με τέτοιον τρόπο που να βοηθάει στο να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με αισιοδοξία, χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε κάτι.

*World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Irritable Bowel Syndrome: A Global Perspective Update September 2015