ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι κρίσιμος ο έλεγχος του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό

Σινάνη Αικατερίνη

Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός ανθρώπου που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά τη λήψη ισχυρής θρομβολυτικής αγωγής, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γιατί είναι κρίσιμος ο έλεγχος του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μια δυνητικά θανατηφόρα εγκεφαλική αιμορραγία μετά την επαναλειτουργία των φραγμένων εγκεφαλικών αρτηριών τους με τα θρομβολυτικά φάρμακα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν υποστεί πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι χρειάζεται να εστιάσουμε και να ερευνήσουμε περισσότερο τη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα κατά τη θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως εκείνων με υψηλότερο κίνδυνο για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Andrew Southerland, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.100 άτομα, εκ των οποίων το 63% έλαβαν θρομβολυτική θεραπεία.

Περίπου τέσσερις στους πέντε ασθενείς είχαν διαβήτη τύπου 2.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που έλαβαν θρομβολυτική θεραπεία, έλαβαν τυχαία στη συνέχεια εντατική θεραπεία με ινσουλίνη, σε μια προσπάθεια επιθετικής διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Σε γενικές γραμμές, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μετά τη θρομβολυτική θεραπεία, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας, δήλωσαν οι ερευνητές. Κάθε αύξηση του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα κατά 10 μονάδες, αύξανε τις πιθανότητες εγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 8%.

Οι ασθενείς των οποίων το σάκχαρο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη θρομβολυτική αγωγή, είχαν συνήθως καλύτερη τύχη.

Η συγκεκριμένη θεραπεία με ινσουλίνη που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή πάντως, δεν προκάλεσε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη δεν λειτούργησε, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πρόσθεσαν.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα οι διαβητικοί, είναι να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους και να διαχειριστούν τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους», δήλωσε ο Southerland.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τους τρόπους καλύτερης διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς μετά τη θρομβολυτική θεραπεία, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο Southerland.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν μελλοντικές κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν τη θεραπεία του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς υψηλότερου κινδύνου με πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, ιδίως εκείνους που υποβάλλονται σε διαδικασίες αφαίρεσης θρόμβων», δήλωσε ο Southerland.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.