ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις των γλυκαντικών νέας γενιάς στο έντερο

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η νεοτάμη, ένα από τα τεχνητά γλυκαντικά νέας γενιάς, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο έντερο και να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

Οι επιπτώσεις των γλυκαντικών νέας γενιάς στο έντερο

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η νεοτάμη μπορεί να αρρωστήσει τα υγιή βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσει προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σηψαιμία. Μπορεί επίσης να αλλοιώσει τον επιθηλιακό φραγμό, ο οποίος αποτελεί μέρος του εντερικού τοιχώματος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η νεοτάμη μπορεί να βλάψει το εντερικό επιθήλιο άμεσα, προκαλώντας το θάνατο των επιθηλιακών κυττάρων, αλλά και έμμεσα, βλάπτοντας τα βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο έντερο.

Η μελέτη εντόπισε μια σειρά από παθογόνες αντιδράσεις μετά την έκθεση των βακτηρίων E. coli (Escherichia coli) και E. faecalis (Enterococcus faecalis) στη νεοτάμη, η οποία βρίσκεται σε ποτά, τρόφιμα και τσίχλες, αλλά και τον σχηματισμό βιοφίλμ και αυξημένης προσκόλλησης και εισβολής στα κύτταρα άρρωστων βακτηρίων.

Ορισμένα από τα νεότερα τεχνητά γλυκαντικά έχουν 1.000 φορές πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τη ζάχαρη, μειώνοντας την ποσότητα που χρειάζεται να προστεθεί στα τρόφιμα και τα ποτά. Παρά τις μικρότερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται, ο αντίκτυπος της νεοτάμης στη σχέση επιθηλίου-μικροβιώματος έχει τη δυνατότητα να βλάψει την υγεία του εντέρου, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου ή η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η νέα μελέτη για τη νεοτάμη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία του καθηγητή βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU), Havovi Chichger, ο οποίος ανακάλυψε ότι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μερικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια βλάβη στο έντερο.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην απώλεια βάρους και την ενίσχυση ατόμων με δυσανεξία στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις τοξικές επιδράσεις ορισμένων από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη στην υγεία, με τη δική μας προηγούμενη εργασία να καταδεικνύει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα "καλά βακτήρια" που σχηματίζονται στο έντερό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή στο έντερο, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετήσουμε και τα γλυκαντικά νέας γενιάς και η νέα μας έρευνα καταδεικνύει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των άρρωστων βακτηρίων του εντέρου. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των παθογόνων αλλαγών που συμβαίνουν στον εντερικό μικροβιόκοσμο είναι ζωτικής σημασίας. Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν επίσης την ανάγκη καλύτερης κατανόησης των κοινών πρόσθετων τροφίμων ευρύτερα και των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.