ΥΓΕΙΑ

Τι είναι και πώς δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή (βίντεο)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) είναι σκληρυμένες εναποθέσεις πεπτικού υγρού (χολή) στη χοληδόχο κύστη.

Τι είναι και πώς δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή (βίντεο)
Bigstock

Κυμαίνονται σε μεγέθη από έναν κόκκο άμμου έως ένα μανταρίνι!

Ο δρ. Irving Jorge, γενικός χειρουργός στην Mayo Clinic, λέει ότι τα άτομα που εμφανίζουν πόνο και άλλα συμπτώματα από πέτρες στη χολή συνήθως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.

Αισθάνεστε ξαφνικό, έντονο πόνο στην κοιλιά ή πόνο στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας, ίσως ακόμη και ναυτία ή έμετο; Μπορεί να έχετε πέτρες στη χολή.

“Συνήθως, τα συμπτώματα του πόνου που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη είναι πόνος που σχετίζεται και με τα γεύματα. Συνήθως αφότου τρώτε γεύματα με λιπαρά τρόφιμα”, λέει ο δρ. Jorge.

Προσθέτει ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χοληδόχος κύστη μπορεί να σχηματίσει πέτρες στη χολή. Η πιο κοινή αιτία είναι αυτά που τρώτε. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε χοληστερόλη και λίπος θα μειώσει τον κίνδυνο.

Επίσης καθώς μεγαλώνουμε, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουμε πέτρες στη χολή, προσθέτει ο ίδιος.

Λέει, όταν έχετε πέτρες στη χολή, δεν θα φύγουν από μόνες τους. Η συνιστώμενη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

“Είναι ένα όργανο χωρίς το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς πρόβλημα και χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες. Βγάζουμε τη χοληδόχο κύστη όχι μόνο επειδή έχει πέτρες, αλλά επειδή εκεί σχηματίζονται οι περισσότερες πέτρες. Αλλά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που μπορεί να αναπτύξουν πέτρες μέσα στους ίδιους τους χοληφόρους πόρους", κατέληξε.

Πηγή: mayoclinic.org