ΥΓΕΙΑ

Είναι κληρονομικό το λιπώδες ήπαρ;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λιπώδης ηπατική νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (συκώτι).

Είναι κληρονομικό το λιπώδες ήπαρ;
Bigstock

Υπάρχουν δύο τύποι: η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (AFLD).

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την λιπώδη ηπατική νόσο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενετική (κληρονομικότητα) μπορεί να είναι μία από αυτές. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος που οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πάθησης.

Μπορεί το λιπώδες ήπαρ να προκληθεί από γενετική προδιάθεση;

Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2021 αναφέρει ότι γενετικοί παράγοντες οδηγούν σε NAFLD στο 27-39% των περιπτώσεων. Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στο γονίδιο PNPLA3, το οποίο παίζει ρόλο στην περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος, καθώς και σε άλλα φαινόμενα που συνδέονται με τη NAFLD, όπως η ηπατική στεατοηπατίτιδα, η κίρρωση, η ίνωση και η φλεγμονή του ήπατος.

Άλλη πρόσφατη έρευναυποθέτει ότι αν και κανένα μεμονωμένο γονίδιο δεν οδηγεί σε NAFLD, ένας συνδυασμός γονιδιακών παραγόντων μπορεί πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την κληρονομικότητα της NAFLD. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 20% έως 70%. Αυτό προσφέρει κάποια υποστήριξη στην ιδέα ότι το βιολογικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί πράγματι να συμβάλει στον κίνδυνο NAFLD. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ποιες είναι οι άλλες αιτίες του λιπώδους ήπατος

Δεν υπάρχει κάποια μοναδική αιτία για την NAFL, αλλά το ιατρικό ιστορικό, η διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε NAFL εάν έχετε επίσης:

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρουκτόζη μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο NAFLD. Οι αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου (μικροβίωμα) μπορούν επίσης να συμβάλουν στη NAFLD.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με λιπώδη ηπατική νόσο

Όσοι πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο μπορεί να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά 2,8 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν την πάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέτρα για τον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η διατροφή, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης.

Υποχωρεί ποτέ το λιπώδες ήπαρ;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν πράγματι να επιβραδύνουν να προκαλέσουν υποχώρηση του λιπώδους ήπατος.

Πηγή: healthline.com