ΥΓΕΙΑ

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά με άσθμα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά με άσθμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά με άσθμα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ημερήσιοι καύσωνες συνδέονται με 19% αύξηση του κινδύνου ένα παιδί με άσθμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, οι καύσωνες που διαρκούν για μέρες διπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός παιδιού να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω άσθματος.

«Διαπιστώσαμε ότι τόσο οι καθημερινές υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ακραίες θερμοκρασίες που διαρκούν αρκετές ημέρες, αυξάνουν τον κίνδυνο επίσκεψης στο νοσοκομείο για άσθμα», δήλωσε ο ερευνητής Morgan Ye, αναλυτής ερευνητικών δεδομένων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Νοσοκομείο Παίδων UCSF στο Όκλαντ μεταξύ 2017 και 2020, χρησιμοποιώντας κλιματικά δεδομένα για να προσδιορίσουν τον χρόνο των κυμάτων καύσωνα για κάθε ταχυδρομικό κώδικα στην περιοχή εξυπηρέτησης του νοσοκομείου.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και μπορούμε να αναμένουμε αύξηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, καθώς παρατηρούμε μεγαλύτερους, συχνότερους και σοβαρότερους καύσωνες», δήλωσε ο Ye.

Ο ζεστός και υγρός καιρός αποτελεί κοινό παράγοντα πρόκλησης άσθματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Ο καιρός αυτός αυξάνει επίσης τα επίπεδα αιθαλομίχλης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ακραία ζέστη με το άσθμα, αλλά δεν ήταν σαφές αν οι καύσωνες μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος τόσο σοβαρές, ώστε τα παιδιά να χρειαστούν νοσηλεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη είναι μοναδική επειδή μελέτησε και τις επιπτώσεις των επίμονων κυμάτων καύσωνα, πρόσθεσαν.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η αυξημένη διάρκεια αυτών των ημερών υψηλής ζέστης, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επισκέψεων σε νοσοκομεία λόγω άσθματος», δήλωσε η Ye.

«Τα παιδιά και οι οικογένειες με χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ακόμη και ηπιότεροι καύσωνες θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των παιδιών.

«Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση σχετικά με στοχευμένες δράσεις και πόρους για τα ευάλωτα παιδιά και την ανακούφιση του στρες που σχετίζεται με την υγεία κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακα στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: healthday.com