ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι επιπτώσεις στον ύπνο

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πάνω από δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κάτι που επηρεάζει τον ύπνο μας.

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι επιπτώσεις στον ύπνο

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες πάνω από 25°C αύξησαν την πιθανότητα ύπνου λιγότερο από επτά ώρες κατά 3,5%.

Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τη μελλοντική απώλεια ύπνου και διαπίστωσαν ότι, εάν οι χώρες συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2099 κάθε άτομο θα μπορούσε να χάσει κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες ύπνου την εβδομάδα.

Ο Kelton Minor, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (ΗΠΑ), ανέλυσε εκατομμύρια αρχεία για να προσδιορίσει την επίδραση της θερμοκρασίας στον ύπνο των ανθρώπων.

«Διαπιστώσαμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνεται να προσαρμόζονται πολύ καλύτερα σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες παρά σε θερμότερες συνθήκες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, τη γνωστική εξασθένιση και τους τραυματισμούς στην εργασία.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υγρή θερμότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να μειώσει την ταχεία κίνηση των ματιών (REM) και τον ύπνο αργών κυμάτων (SWS).

Οι ηλικιωμένοι, που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, είναι πιο ευάλωτοι στα κύματα καύσωνα, καθώς ακόμη και η ήπια έκθεση στη ζέστη, μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM στους ηλικιωμένους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό One Earth.