ΥΓΕΙΑ

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει ο εμβολιασμός έναντι του HPV

Σινάνη Αικατερίνη

Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV και όχι μόνο με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει ο εμβολιασμός έναντι του HPV

Ο Jefferson DeKloe, από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη που αφορούσε ασθενείς ηλικίας 9 έως 39 ετών που επισκέφθηκαν γιατρό και έκαναν εμβόλιο μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2010 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί για τον HPV τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και σε όσους δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εμβολιάστηκαν για τον HPV είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενου με τον HPV (αναλογία πιθανοτήτων 0,46), η οποία οφειλόταν κυρίως στη σημαντική μείωση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου (αναλογία πιθανοτήτων 0,44).

Η αναλογία πιθανοτήτων περιγράφει ότι η έκθεση στον παράγοντα έχει σχέση με την έκβαση της πάθησης.

Οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν έναντι του HPV είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και καρκίνου σχετιζόμενου με τον HPV συνολικά (αναλογία πιθανοτήτων 0,71 και 0,73, αντίστοιχα).

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και καρκίνου του αιδοίου/κόλπου για τις εμβολιασμένες γυναίκες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η πιθανότητα εμφάνισης υψηλού βαθμού πλακώδους ενδοεπιθηλιακής αλλοίωσης και καρκινώματος in situ μειώθηκε για τις εμβολιασμένες γυναίκες (αναλογία πιθανοτήτων, 0,44 και 0,42, αντίστοιχα).

«Αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που αποδεικνύουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν έναντι του HPV. Ο εντοπισμός αποτελεσματικών παρεμβάσεων που αυξάνουν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV είναι κρίσιμος για τη μείωση του αδικαιολόγητου φορτίου του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο DeKloe σε δήλωσή του.

Πηγή: healthday.com