ΥΓΕΙΑ

Τι χρειάζεται να ξέρετε για τις πέτρες στις αμυγδαλές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι αμυγδαλές είναι επιθέματα ιστού ωοειδούς σχήματος στο πίσω μέρος του λαιμού, ένα σε κάθε πλευρά.

Τι χρειάζεται να ξέρετε για τις πέτρες στις αμυγδαλές
Bigstock

Λειτουργούν ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, για να “φιλτράρουν” βακτήρια και ιούς. Οι αμυγδαλές παράγουν επίσης λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τι είναι οι πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται από ουσίες -όπως σωματίδια τροφής- που παγιδεύονται στις σχισμές τους. Τα άτομα με μεγάλες αμυγδαλές έχουν συνήθως ανωμαλίες στην επιφάνεια, που ονομάζονται κρύπτες. Κατά την κατάποση, σωματίδια τροφής, σάλιο ή βλέννα μπορεί να πιαστούν σε αυτές τις κρύπτες, όπου ασβεστοποιούνται και σκληραίνουν.

Tonsil-Stones

Οι πέτρες στις αμυγδαλές γίνονται εμφανείς όταν εμφανίζονται μικρά λευκά σημαδάκια στην επιφάνεια των αμυγδαλών. Οι πέτρες μπορεί να φαίνονται λευκές ή κίτρινες. Εάν σχηματιστούν βαθιά στον ιστό των αμυγδαλών, μπορεί να μην είναι ορατές.

Η ερυθρότητα και ο ερεθισμός των αμυγδαλών είναι κοινά συμπτώματα των λίθων στις αμυγδαλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πέτρες στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών ή απλή μόλυνση (αμυγδαλίτιδα).

Άτομα με ιστορικό αμυγδαλίτιδας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις πέτρες στις αμυγδαλές. Κάθε φορά που οι αμυγδαλές μεγεθύνονται από μόλυνση, τείνουν να δημιουργούνται νέες μικρές κρύπτες από το πρήξιμο.

Οι μεγάλες αμυγδαλές έχουν και μεγάλη επιφάνεια όπου τα σωματίδια τροφής μπορούν να συγκεντρωθούν και να μετατραπούν σε πέτρες.

Μπορούν να προληφθούν οι πέτρες στις αμυγδαλές;

Είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι πέτρες στις αμυγδαλές επειδή δημιουργούνται από τρόφιμα και άλλες ουσίες που περνούν από το στόμα στο στομάχι. Αν και δεν μπορείτε να τις αποτρέψετε, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ανάπτυξή τους με καλή στοματική υγιεινή.

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά τα γεύματα, το πρωί και πριν τον ύπνο. Ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, βουρτσίστε επίσης απαλά τη γλώσσα σας. Χρησιμοποιείτε τακτικά στοματικό διάλυμα που δεν έχει βάση αλκοόλ. Η καλή στοματική υγιεινή μειώνει τα βακτήρια στο στόμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό λίθων στις αμυγδαλές.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά σημαντικό πρόβλημα. Ένα συχνό παράπονο για τις πέτρες στις αμυγδαλές είναι ότι τείνουν να προκαλούν κακοσμία λόγω των βακτηρίων που συγκεντρώνονται εκεί.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στις αμυγδαλές

Για άτομα με ιστορικό λίθων στις αμυγδαλές, η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι ένας οριστικός τρόπος πρόληψης μελλοντικών κρίσεων. Οι αμυγδαλές αφαιρούνται σε μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αμυγδαλεκτομή.

Εάν η επέμβαση αμυγδαλεκτομής δεν είναι επιλογή, μπορείτε να διαχειριστείτε τις πέτρες στις αμυγδαλές με άλλους τρόπους.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την αφαίρεση των λίθων στις αμυγδαλές μόνοι σας. Μπορείτε να τις αφαιρέσετε πιέζοντάς τες απαλά με μια μπατονέτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε νερό με χαμηλή πίεση για να ξεπλύνετε τις κρύπτες στις αμυγδαλές. Οι γαργάρες με αλατόνερο μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα και τον λαιμό.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο εάν οι αμυγδαλές σας φαίνονται κόκκινες, αιμορραγούν εύκολα ή έχετε πονόλαιμο ή πόνο στο αυτί. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν μετά την προσπάθεια αφαίρεσης ή χειρισμού των λίθων στις αμυγδαλές.

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org