ΥΓΕΙΑ

Παιδί και αλλεργία στα φιστίκια: Η τακτική που μειώνει τον κίνδυνο κατά 81%

Σινάνη Αικατερίνη

Η προσθήκη φιστικιών στη διατροφή των παιδιών όταν είναι ακόμη μικρά, μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στα φιστίκια, σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή.

Παιδί και αλλεργία στα φιστίκια: Η τακτική που μειώνει τον κίνδυνο κατά 81%

Τα παιδιά που τρέφονταν τακτικά με προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 5 ετών, είχαν 71% χαμηλότερο ποσοστό αλλεργίας στα φιστίκια μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των γονέων και των φροντιστών στη σίτιση των μικρών παιδιών με προϊόντα φιστικιού, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία σύμφωνα με τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές, καθώς μπορεί να προσφέρει διαρκή προστασία από την αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε η Δρ. Jeanne Marrazzo, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

«Εάν εφαρμοστεί ευρέως, αυτή η ασφαλής, απλή στρατηγική, θα μπορούσε να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των 3,6 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο», δήλωσε η Marrazzo.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 500 παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινική δοκιμή για να δοκιμάσουν την έκθεση στο φιστίκι ως μέσο αποτροπής της εμφάνισης αλλεργίας στα φιστίκια.

Τα μισά από τα παιδιά κατανάλωναν τακτικά φιστίκια από τη βρεφική ηλικία, ενώ τα άλλα μισά απέφευγαν τα φιστίκια.

Η πρώιμη εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή τους μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας των παιδιών στα φιστίκια κατά 81% στην ηλικία των 5 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τα ευρήματα παρακολουθώντας τα παιδιά στην εφηβεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 13 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 15% των παιδιών που απέφευγαν τα φιστίκια στη βρεφική ηλικία, είχαν πλέον αλλεργία στα φιστίκια, συγκριτικά με πάνω από το 4% των παιδιών που εκτέθηκαν σε φιστίκια από μικρή ηλικία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα έκθεσης σε φιστίκια, δεν έτρωγαν πάντα με συνέπεια φιστίκια, και μάλιστα υπήρχαν κάποιες περίοδοι που δεν έτρωγαν κανένα προϊόν φιστικιού.

Αυτό δείχνει ότι η προστατευτική επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να την ενισχύσουμε τρώγοντας σταθερά φιστίκια κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NEJM Evidence.