ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες οδηγίες για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές, που διαφοροποιούνται ανάλογα με το πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος αλλεργίας.

Νέες οδηγίες για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά

Η πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών, όπως τα φυστίκια, στη βρεφική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών τροφικών αλλεργιών, υποστηρίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής η οποία εξέδωσε νέες οδηγίες για τους παιδιάτρους και τους γονείς, αντικαθιστώντας εκείνες που ίσχυσαν από το 2008.

Για πολλά χρόνια, επικρατούσε η αντίληψη ότι όσο πιο αργά δοκιμάσει ένα παίδι «ύποπτες» για αλλεργία τροφές, τόσο πιο προστατευμένο είναι για το μέλλον. Ωστόσο, η σύγχρονη Παιδιατρική προτείνει τη σταδιακή εισαγωγή όλων των τροφών από τον 6ο μήνα και μετά.

Τώρα, η αμερικανική ακαδημία προτείνει εισαγωγή των τροφών ακόμη και από τον 4ο μήνα!

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φυστίκια - όπως αυτά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αυτά που έχουν αλλεργία σε άλλες τροφές κλπ - μπορεί να προστατευθούν αν οι αλλεργιογόνες τροφές προστεθούν νωρίς στο διαιτολόγιό τους.

Έτσι, για τα παιδιά υψηλού κινδύνου προτείνεται η εισαγωγή τροφών που περιέχουν ουσίες των φυστικών από τον 4ο μήνα, αλλά υπό ιατρική παρακόλουθηση.

Για τα παιδιά με μέτριο κίνδυνο αλλεργίας, προτείνεται η εισαγωγή των τροφών στον 6ο μήνα ενώ για τα παιδιά με χαμηλό κίνδυνο δεν υπάρχει ειδική σύσταση.

Είναι προφανές ότι οι συστάσεις έχουν πλέον άμεση σχέση με το πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος αλλεργίας, γεγονός που σημαίνει ότι η εισαγωγή δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών θα πρέπει να γίνει ύστερα από αναλυτική εξέταση και υπό τη στενή παρακολούθηση του παιδιάτρου.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις τροφικές αλλεργίες

Τροφική αλλεργία είναι η μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγονται αντισώματα ενάντια στην πρωτεΐνη της τροφής και αυτή η διαδικασία προκαλεί φλεγμονή. Η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα, την γαστρεντερική οδό, το δέρμα ή το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές είναι ήπιες. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσει όπως το αναφυλακτικό σοκ, το οποίο είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή.

Τροφικές αλλεργίες έχει περίπου 2% του ενήλικου πληθυσμού και 5% των παιδιών. Στα παιδιά, οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται νωρίς και υποχωρούν ύστερα από λίγα χρόνια.

Τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε τροφή. Ωστόσο, 8 τροφές είναι αυτές που ευθύνονται για το 90% των τροφικών αλλεργιών παγκοσμίως: Γάλα, αυγό, σόγια, σιτηρά (στα παιδιά), φυστίκια, καρύδια, σαλιγκάρια, ψάρι (σε παιδιά και ενήλικες). Οι τέσσερις τελευταίες τροφές είναι αυτές που μπορεί να προκαλέσουν και τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής. Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα, ακόμη και η οσμή ή η επαφή με το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Διαβάστε επίσης:

Τροφικές αλλεργίες: 6 κανόνες πρόληψης για να αποφύγετε τον κίνδυνο (φωτο)