ΥΓΕΙΑ

Πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά
Bigstock

“Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να χαρακτηριστεί από κοινωνικές προκλήσεις ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές”, λέει η δρ. Chiara Graver, αναλύτρια συμπεριφοράς στο Κέντρο Αυτισμού της Cleveland Clinic.

Η διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού δεν είναι απαραίτητα κάτι που συμβαίνει τσεκάροντας στοιχεία από μια λίστα ελέγχου. “Δεν είναι ότι έχουμε 10 σημεία ελέγχου και αν συμπληρώσεις τα 6 είσαι στο φάσμα του αυτισμού. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που επικαλύπτονται με άλλες ιατρικές διαγνώσεις”, προσθέτει.

Ωστόσο, εδώ είναι μερικά κοινά σημάδια που μπορεί να δείτε:

1. Καθυστερήσεις στην επικοινωνία

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί προφορική γλώσσα (ή άλλη μέθοδο επικοινωνίας) όταν αλληλεπιδράτε. “Όταν ένα παιδί είναι μικρό, δεν χρησιμοποιεί πάντα λέξεις για να μιλήσει. Αντίθετα, μπορεί να σας φέρει κάτι και να ζητήσει βοήθεια. Ίσως κάνει χειρονομίες ή χρησιμοποιεί κάποια βασικά σημάδια για να επικοινωνήσει τις ανάγκες του”. Εάν δεν βλέπετε τέτοιου είδους συμπεριφορές, μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

2. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το χτύπημα των χεριών ή το λίκνισμα του σώματος συνδέονται συνήθως με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. “Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια όταν τα παιδιά παίζουν. Όταν κάνουν αυτές τις κινήσεις όλη την ώρα, αυτό μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε".

3. Έλλειψη οπτικής επαφής

Η δρ. Graver περιγράφει ότι κάτι τέτοιο θα το παρατηρήσετε σε ένα παιδί που συνήθως δεν “προσανατολίζεται” προς έναν γονέα ή συγγενή στον χώρο. “Σκεφτείτε το σαν να έρθει η μαμά σου στο δωμάτιο, να σου πει το όνομά σου και εσύ δεν γυρνάς ή δεν δείχνεις να κατάλαβες ότι μπήκε σε αυτόν το χώρο. Ή όταν το παιδί δεν έχει αυτό το αμοιβαίο χαμόγελο όταν κοιτάει έναν γονέα, τον φροντιστή ή κάποιον οικείο του”.

Πηγή: clevelandclinic.org