ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ύπνου: Πώς ωφελεί η χαμηλή δόση ασπιρίνης

Σινάνη Αικατερίνη

Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Έλλειψη ύπνου: Πώς ωφελεί η χαμηλή δόση ασπιρίνης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται στον οργανισμό λόγω αυτής της έλλειψης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 46 υγιείς ενήλικες στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με τρία πρωτόκολλα – έλλειψη ύπνου και ασπιρίνη, έλλειψη ύπνου και εικονικό φάρμακο καθώς και ένα πρωτόκολλο ελέγχου που αφορούσε κανονικές ώρες ύπνου σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο.

Το κάθε πρωτόκολλο ακολουθήθηκε επί 14 ημέρες στο σπίτι του κάθε εθελοντή και στη συνέχεια επί 11 ημέρες στο νοσοκομείου. Στο πρωτόκολλο της έλλειψης ύπνου σε συνδυασμό με τη λήψη ασπιρίνης οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλή δόση ασπιρίνης τόσο στο σπίτι όσο και στο νοσοκομείο.

Τόσο στην αρχή, όσο και κατά τη διάρκεια της μελέτης έγιναν ανοσολογικές μετρήσεις στους εθελοντές.

Διαπιστώθηκε ότι εκτός από τη μείωση της δραστηριότητας των φλεγμονωδών μονοπατιών μετά τη λήψη ασπιρίνης, οι εθελοντές εμφάνιζαν επίσης και λιγότερες διαταραχές του ύπνου, σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Λαρίσα Ένγκερτ, δόκτωρ Συμπεριφορικής Φυσιολογίας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, καθώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου, η προληπτική χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης σε άτομα με έλλειψη ύπνου μείωσε την προφλεγμονώδη απόκριση – συγκεκριμένα την έκφραση της ιντερλευκίνης-6, τα θετικά στο ένζυμο κυκλοοξυγενάση 1 και 2 (COX-1/ COX-2) κύτταρα καθώς και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (C-reactive protein) στον ορό του αίματος, η οποία αποτελεί κύριο δείκτη φλεγμονής του οργανισμού.

«Η καινοτομία αυτής της μελέτης συνίσταται στο ότι διερευνήθηκε για πρώτη φορά αν μπορούμε να μειώσουμε με φάρμακα τις φλεγμονώδεις συνέπειες της έλλειψης ύπνου. Χρησιμοποιήσαμε ένα μη-στεροειδές, αντιφλεγμονώδες φάρμακο και επιλέξαμε το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιδρά σε συγκεκριμένα φλεγμονώδη μονοπάτια τα οποία έχει φανεί πως απορρυθμίζονται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και των διαταραχών ύπνου» πρόσθεσε η δρ. Ένγκερτ.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι είναι δυνατόν να καταστείλουμε τα φλεγμονώδη μονοπάτια που ενεργοποιούνται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου μέσω της προληπτικής χορήγησης ασπιρίνης χαμηλής δόσης. Η νέα αυτή γνώση μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα στοχεύουν συγκεκριμένα αυτά τα μονοπάτια και δεν θα συνδέονται με παρενέργειες οι οποίες σχετίζονται με την ασπιρίνη όπως οι αιμορραγίες και τα εγκεφαλικά. Τέτοιου είδους νέες θεραπείες θα μπορούν να δρουν επικουρικά στις συμπεριφορικές θεραπείες για τη βελτίωση του ύπνου με απώτερο σκοπό την καλύτερη πρόληψη και τον έλεγχο της φλεγμονής και των συνεπειών της στα άτομα που βιώνουν περιόδους έλλειψης ύπνου» κατέληξε η ερευνήτρια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.