ΥΓΕΙΑ

Υπερπλασία προστάτη: Απλές αλλαγές για λιγότερα συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (διευρυμένος προστάτης) είναι πολύ συχνή στους άνδρες, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών.

Υπερπλασία προστάτη: Απλές αλλαγές για λιγότερα συμπτώματα
Bigstock

Αν και δεν είναι το ίδιο με τον καρκίνο του προστάτη, ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Ο δρ. Scott Cheney, ουρολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

“Μου αρέσει να λέω στους ασθενείς μου ότι ο προστάτης είναι σαν ένα πορτοκάλι με ένα καλαμάκι να περνάει ακριβώς από το μέσον του. Και καθώς μεγαλώνουμε, ο προστάτης μεγαλώνει και μεγαλώνει. Και το καλαμάκι που περνάει από τον μέσον συμπιέζεται από τον ιστό. του προστάτη και αυτό δυσκολεύει την ουροδόχο κύστη να σπρώξει τα ούρα μέσω της ουρήθρας”, λέει ο δρ. Cheney.

Τα συμπτώματα του διευρυμένου προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συχνή ή επείγουσα ούρηση
  • αδύναμη ροή ούρων
  • αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης

"Βλέπω άντρες που σηκώνονται ξανά και ξανά τη νύχτα για να κατουρήσουν. Έχουν έτσι κακό ύπνο και αυτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο ζωής τους. Έτσι, πάντα ψάχνουν για τουαλέτα όπου κι αν πάνε, ενώ δεν μπορούν να οδηγήσουν μεγάλες αποστάσεις γιατί πρέπει να σταματούν και να ουρούν πολύ συχνά”, λέει ο ίδιος.

Εάν υποφέρετε από κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο δρ. Cheney συνιστά πρώτα μερικές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής:

"Μπορείτε να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση υγρών. Μερικοί άνδρες δεν συνειδητοποιούν πόσα υγρά πίνουν. Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ουρείτε. Οι τύποι υγρών επίσης παίζουν ρόλο. Δηλαδή, εάν ένας άντρας πίνει πολλή καφεΐνη ή πολύ αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένα προβλήματα με την ούρηση τη νύχτα”.

Συνιστά να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι ουρείτε πολύ συχνότερα απ' ό,τι πριν κάποια χρόνια. Ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φάρμακα ή κάποια επέμβαση, αν κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: mayoclinic.org