Γιατί καμπουριάζουμε καθώς γερνάμε; Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε;
Καθώς γερνάμε, είναι συνηθισμένο να παρατηρούμε αλλαγές στη στάση του σώματος: οι ώμοι στρογγυλεύουν, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός, η πλάτη αρχίζει να αποκτά καμπυλότητα.

Η εικόνα παραπέμπει σε ηλικιωμένο και εύλογα αναρωτιέστε: Αυτό θα συμβεί και σε μένα; Μπορώ να το αποτρέψω;
Αυτό που αποκαλούμε καμπούρα, στην ιατρική λέγεται κύφωση.
Όταν η καμπύλη υπερβαίνει το φυσιολογικό (πάνω από 40 μοίρες), η κατάσταση λέγεται υπερκύφωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλεί πόνο, μειωμένη κινητικότητα και σωματική λειτουργία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Δείτε πώς συμβαίνει και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο.
Τι προκαλεί την καμπούρα;
Μια υγιής σπονδυλική στήλη έχει σχήμα S, οπότε μια καμπύλη στην άνω σπονδυλική στήλη είναι απολύτως φυσιολογική.
Όταν όμως η καμπύλη γίνεται υπερβολική και μόνιμη (δηλαδή δεν μπορείτε να σταθείτε σε ευθεία στάση ακόμα και αν προσπαθήσετε), μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος.
Μια συχνή αιτία της καμπύλης στην πλάτη είναι η κακή στάση του σώματος. Αυτός ο τύπος, συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου λόγω ανισορροπιών των μυών, ιδιαίτερα σε νεότερους ανθρώπους που περνούν πολλές ώρες:
- σκυμμένοι πάνω από ένα γραφείο
- καθισμένοι σε μια καρέκλα με λάθος στάση στάση
- κοιτάζοντας προς τα κάτω στο κινητό τηλέφωνο
Ευτυχώς, αυτός ο τύπος καμπύλης της σπονδυλικής στήλης είναι συχνά αναστρέψιμος με τις σωστές ασκήσεις, διατάσεις και συνειδητοποίηση της στάσης του σώματος.
Οι ηλικιωμένοι συχνά αναπτύσσουν καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, γνωστή ως ηλικιακή κύφωση ή υπερκύφωση.
Αυτό οφείλεται συνήθως στη φθορά της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των σπονδυλικών συμπιεστικών καταγμάτων, που είναι μικροσκοπικές ρωγμές στα οστά της σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλοι).
Αυτές οι ρωγμές προκαλούνται συνήθως από την οστεοπόρωση, μια πάθηση που κάνει τα οστά πιο εύθραυστα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρόκειται απλώς για κακή στάση του σώματος, αλλά για δομική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά;
Τα σημάδια της υπερκύφωσης που σχετίζεται με την ηλικία περιλαμβάνουν:
- η πλάτη καμπουριάζει ακόμα και όταν προσπαθείτε να σταθείτε σε ευθεία στάση
- πόνο ή δυσκαμψία στην πλάτη
- απώλεια ύψους (οποιαδήποτε απώλεια άνω των 3-4 εκατοστών σε σύγκριση με το μέγιστο ύψος σας ως ενήλικας, θεωρείται εκτός του «φυσιολογικού» εύρους λόγω γήρανσης).
Άλλες αιτίες καμπούρας περιλαμβάνουν:
- Κύφωση Scheuermann (συχνά αναπτύσσεται στην εφηβεία, όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσονται άνισα, οδηγώντας σε παραμόρφωση στην κατώτερη θωρακική και στην ανώτερη οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή νεανικής οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών).
- Συγγενής κύφωση (σπάνια πάθηση που υπάρχει από τη γέννηση, που προκαλείται από ακατάλληλο σχηματισμό των οστών της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή, μόνιμη καμπύλη που επιδεινώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει).
- Σκολίωση (χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η οποία συνήθως συνοδεύεται από περιστροφή των σπονδύλων, οδηγώντας σε τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης).
- Λόρδωση (ανώμαλη κάμψη της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί μεταβολή της θέσης του κορμού).
Εκτός από αυτές τις δομικές παθήσεις, μπορεί επίσης να συμβάλουν η αρθρίτιδα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι τραυματισμοί ή οι λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης.
Πρέπει να επισκεφτώ γιατρό για την καμπούρα;
Ναι, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει ότι αναπτύσσεται καμπύλη, έχετε συνεχή πόνο στην πλάτη ή έχετε χάσει ύψος με την πάροδο του χρόνου.
Αυτά μπορεί να είναι σημάδια σπονδυλικών καταγμάτων, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν χωρίς εμφανή τραυματισμό και συχνά είναι ανώδυνα.
Ενώ ένας στους πέντε ηλικιωμένους έχει σπονδυλική κάκωση, τα δύο τρίτα αυτών των κακώσεων δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται.
Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο;
Εάν είστε νέος ή μεσήλικας, παίζουν ρόλο οι συνήθειες που έχετε.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης είναι να διατηρείτε τα οστά σας δυνατά, τους μυς σας ενεργούς και τη στάση του σώματός σας σωστή.
Αυτό σημαίνει:
- Να κάνετε τακτικά ασκήσεις με αντιστάσεις, ειδικά για τους μυς της άνω πλάτης
- Να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, στοχεύοντας τουλάχιστον τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα
- Να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D για την υγεία των οστών και των μυών
- Να μην καπνίζετε και να αποφεύγετε το αλκοόλ
- Να αποφεύγετε παράγοντες που επιδεινώνουν την οστική πυκνότητα και τη γενική ευεξία
- Να προσέχετε τη στάση του σώματός σας όταν κάθεστε και στέκεστε. Τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω από τους ώμους και τους ώμους πάνω από τους γοφούς. Αυτό μειώνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη και τη διαχείριση της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης;
Εστιάστε σε ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς που υποστηρίζουν την όρθια στάση, ιδιαίτερα την άνω πλάτη και τον κορμό, βελτιώνοντας παράλληλα την κινητικότητα στο στήθος και τους ώμους.
Γενικά, πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στις κινήσεις που βασίζονται στην έκταση.
Αυτές περιλαμβάνουν το ίσιωμα της σπονδυλικής στήλης και το τράβηγμα των ώμων προς τα πίσω.
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προς τα εμπρός μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, ειδικά σε άτομα με οστεοπόρωση ή κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.
Καλές ασκήσεις περιλαμβάνουν:
- Εκτάσεις της πλάτης (σηκώστε απαλά το στήθος από το πάτωμα ενώ είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα)
- Ασκήσεις αντίστασης που στοχεύουν στους μυς μεταξύ των ωμοπλατών
- Ασκήσεις που διατηρούν τα οστά δυνατά και υποστηρίζουν τη γενική φυσική κατάσταση (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ανέβασμα σκαλοπατιών ή χορός)
- Ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας (όπως η γιόγκα και το πιλάτες) μπορεί να είναι ευεργετικές, ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση της στάσης, την ισορροπία και την κινητικότητα. Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ενδυνάμωση των μυών ως τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης και της διαχείρισης.
- Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, όπως η άρση βαρών ή η προπόνηση με αντιστάσεις, μειώνουν την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ενώ ενισχύουν τη μυϊκή και οστική μάζα.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κύφωση ή έχετε ήδη οστεοπόρωση ή σπονδυλική κάκωση, συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε.
Μπορεί να αντιστραφεί η καμπούρα;
Εάν προκαλείται από κακή στάση του σώματος και μυϊκή αδυναμία, τότε ναι, είναι δυνατό.
Αν όμως προκαλείται από αλλαγές στα οστά, ειδικά από σπονδυλικά κατάγματα, τότε η πλήρης αντιστροφή είναι απίθανη. Εν τούτοις, η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει τη λειτουργία και να επιβραδύνει την περαιτέρω εξέλιξη.
Η προστασία της στάσης του σώματος δεν αφορά μόνο την εμφάνιση. Αφορά το να παραμείνετε δυνατοί, κινητικοί και ανεξάρτητοι καθώς γερνάτε.
Πηγή: The Conversation