Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων
Συχνά οι γιατροί προβληματίζονται για την αφαίρεση των ωοθηκών στις γυναίκες νεότερων ηλικιών, καθώς αυτό συνεπάγεται τη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων και την πρόωρη είσοδό τους στην εμμηνόπαυση.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων φαίνεται να μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού και έχουν γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου.
Οι γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού και είναι φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2, είχαν 48% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου μετά την υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως αμφοτερόπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή.
Οι γυναίκες που επέζησαν, είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ξανά καρκίνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αφαίρεση των ωοθηκών τους, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και κατάθλιψη.
«Γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά υπήρχε ένα ερωτηματικό σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ξαφνική έναρξη της εμμηνόπαυσης που προκαλεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hend Hassan, διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Γενετικής Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι η έρευνά μας έδειξε ότι για τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, αυτή η επέμβαση έχει ξεκάθαρα οφέλη όσον αφορά την επιβίωση και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως καρδιακές παθήσεις ή κατάθλιψη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 3.400 Βρετανίδες επιζώσες καρκίνου που ήταν φορείς παραλλαγών του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Περίπου 850 φορείς του BRCA1 και 1.000 φορείς του BRCA2, είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν έξι ετών, οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στη χειρουργική επέμβαση είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Οι φορείς του BRCA2 επωφελήθηκαν περισσότερο, με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 56% σε σύγκριση με μείωση κατά 38% για τις φορείς του BRCA1, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Η χειρουργική επέμβαση επίσης μείωσε κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισης δεύτερου καρκίνου στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή συμβουλών σε γυναίκες με καρκίνο που συνδέεται με μία από τις παραλλαγές BRCA1 και BRCA2, επιτρέποντάς τους να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το αν θα επιλέξουν ή όχι αυτή την επέμβαση», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Αντώνης Αντωνίου από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
«Δεδομένων των σαφών οφελών που προσφέρει αυτή η επέμβαση στις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένες ομάδες γυναικών είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αυτήν», δήλωσε η Hassan. «Πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους και να ενθαρρύνουμε αυτές τις γυναίκες να υποβληθούν στην επέμβαση», καταλήγει.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Oncology.