ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα παιδιά που ζουν στις πόλεις είναι πιο επιρρεπή στις αλλεργίες

Σινάνη Αικατερίνη

Μια υποομάδα ανοσοκυττάρων που δεν είχε χαρακτηριστεί μέχρι τώρα και μπορεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργιών και να εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των αστικών και των αγροτικών πληθυσμών, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Γιατί τα παιδιά που ζουν στις πόλεις είναι πιο επιρρεπή στις αλλεργίες

Η ανακάλυψη δίνει νέες πληροφορίες για το πώς διαμορφώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στα πρώτα στάδια της ζωής και γιατί τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες από τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Ερευνητές στο Τμήμα Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC), αποκάλυψαν μια μοναδική υποομάδα Τ κυττάρων γνωστών ως βοηθητικά κύτταρα 2 (Th2) με διακριτά μοριακά χαρακτηριστικά.

Τα Τ κύτταρα είναι τα βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο συγκεκριμένος υποτύπος αναγνωρίζει ορισμένα τρόφιμα ως αλλεργιογόνα και τους επιτίθεται.

«Αυτά τα προ-αλλεργικά Τ κύτταρα είναι πιο φλεγμονώδη από οτιδήποτε έχει περιγραφεί μέχρι τώρα σε αυτό το πλαίσιο. Βρέθηκαν συχνότερα σε βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές και αργότερα ανέπτυξαν αλλεργίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελούν προγνωστικό βιοδείκτη ή ακόμη και μηχανιστικό παράγοντα αλλεργικών ασθενειών», είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη συνέκρινε δείγματα αίματος από βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές με δείγματα από βρέφη που ζούσαν σε αγροτικές κοινότητες, συγκεκριμένα από την κοινότητα Μεννονιτών της περιοχής Finger Lakes της Νέας Υόρκης, η οποία είναι γνωστή για τα χαμηλά ποσοστά αλλεργιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ τα βρέφη που ζούσαν σε αστικές περιοχές είχαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικών κυττάρων Th2, τα βρέφη της κοινότητας Μεννονιτών είχαν περισσότερα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί η πιθανή αιτία, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι διαφορές οφείλονται στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου μεταξύ των δύο πληθυσμών και τη μεγαλύτερη έκθεση σε «υγιή» βακτήρια στα παιδιά της υπαίθρου.

«Το αγροτικό περιβάλλον, το οποίο είναι πλούσιο σε μικρόβια, φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο ανεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, το αστικό περιβάλλον μπορεί να προάγει την εμφάνιση ανοσοκυττάρων που είναι επιρρεπή σε αλλεργικές φλεγμονές», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η εργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εκθέσεις κατά τα πρώτα στάδια της ζωής επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις συνθήκες που προκαλούν αυτή τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών υποπληθυσμών Τ κυττάρων, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να βρούμε λύσεις για την ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Allergy.