Ογκολόγος αποκαλύπτει 5 άγνωστες αιτίες καρκίνου στους νέους
Ο Δρ. Mikkael Sekeres, ογκολόγος και επικεφαλής του τμήματος αιματολογίας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center στη Φλόριντα, αποκάλυψε πρόσφατα άγνωστες συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στους κάτω των 50, έχει παρατηρηθεί όμως αύξηση των ποσοστών και 14 άλλων τύπων καρκίνου στους νέους.
Πρόσφατη μελέτη σε πάνω από 2 εκατομμύρια νέους που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ 2010 και 2019, διαπίστωσε αύξηση για τους εξής τύπους καρκίνου: στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος, οστών και αρθρώσεων, δέρματος, μαστού, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών, όρχεων, νεφρών και τεσσάρων καρκίνων του λεμφικού συστήματος.
Ενώ είναι γνωστό ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ακόμη και φαινομενικά υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση ζεστού τσαγιού, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και να οδηγήσουν σε καρκίνο του οισοφάγου.
Μελέτες δείχνουν επίσης αύξηση του κινδύνου λεμφώματος για όσους κάνουν τατουάζ.
Ακόμη και οι βαφές μαλλιών έχουν συνδεθεί με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών.
Σε άρθρο του στην Washington Post, ο Δρ. Sekeres αναφέρει ότι «για κανέναν από αυτούς τους παράγοντες δεν υπάρχουν αποδείξεις που να ισοδυναμούν με κινδύνους όπως η κατανάλωση αλκοόλ», απαιτείται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο επικίνδυνοι είναι.
Δείτε πέντε κοινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου:
Υπερβολικά ζεστά ροφήματα
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς διασπάται σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική χημική ουσία που βλάπτει το DNA και προκαλεί φλεγμονή.
Ακόμη και η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων όμως, όπως το τσάι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν καυτό τσάι -πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου- και τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό κάθε μέρα, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.
Επιπλέον, η κατανάλωση καυτού τσαγιού κάθε μέρα διπλασίαζε τον κίνδυνο.
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα που έπιναν τέσσερα έως έξι φλιτζάνια ζεστό καφέ ή τσάι κάθε μέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.
Τα ποτά με θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου θεωρείται ότι βλάπτουν τα κύτταρα του οισοφάγου όταν καταναλώνονται πολλές φορές την ημέρα επί χρόνια.

Ψήσιμο στα κάρβουνα
Τα κρέατα που ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (βόειο, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια), παράγουν ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες - ομάδες χημικών ενώσεων που είναι γνωστές ως μεταλλαξιογόνες και πιθανώς καρκινογόνες.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που δημιουργούνται από αυτά τα κρέατα, προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες και των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, που επιτίθενται στα κύτταρα και τους ιστούς.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία στους νέους.
Μελέτες έδειξαν ότι ζώα που εισέπνεαν αέρα ή κατανάλωναν τροφή που περιείχε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα και του στομάχου.
Οι ετεροκυκλικές αμίνες μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο προκαλώντας γονιδιακές μεταλλάξεις και προκαλώντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη νέων κυττάρων που σχηματίζουν όγκους.
Μελέτες σε αρουραίους που κατανάλωναν ετεροκυκλικές αμίνες, έδειξαν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των μαστικών αδένων, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Ο Δρ. Sekeres συμβουλεύει να μην καταναλώνετε κρέας μαγειρεμένο σε υψηλή θερμοκρασία πάνω από μία φορά τον μήνα.
«Επειδή υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με τον καρκίνο, η συμβουλή μου είναι να περιορίσετε το ψήσιμο στη σχάρα και την κατανάλωση αυτών των κρεάτων. Λιγότερο ψήσιμο στη σχάρα είναι καλύτερο, και ο καθένας από εμάς πρέπει να καθορίσει το δικό του όριο στον κίνδυνο καρκίνου όταν αποφασίζει πόσο συχνά θα καταναλώνει κρέατα ψημένα στη σχάρα».

Χημικά προϊόντα για ίσιωμα και βαφές μαλλιών
Η βαφή ή η ίσιωμα των μαλλιών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ο Δρ. Sekeres εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βαφές μαλλιών και τα χημικά προϊόντα για ίσιωμα περιέχουν φορμαλδεΰδη, μια αποδεδειγμένη καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο, και φθαλικές ενώσεις, τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, δηλαδή μιμούνται τις ορμόνες του σώματος και παρεμβαίνουν στην παραγωγή και την απόκριση σε φυσικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών.
Μελέτη του 2020 σε αδελφές διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές μαλλιών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες δεν τις είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ.
Μια άλλη μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών οδηγούσε σε υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.
Ο Δρ. Sekeres έγραψε: «Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, προτείνω να ελέγχετε τα συστατικά των χημικών προϊόντων για τα μαλλιά πριν τα χρησιμοποιήσετε, για να δείτε αν περιέχουν φορμαλδεΰδη ή χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα».

Τατουάζ
Ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ και το 22% εξ αυτών έχουν περισσότερα από ένα.
Αν και η διαδικασία θεωρείται γενικά ακίνδυνη, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα τατουάζ μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο λεμφώματος, ενός τύπου καρκίνου του λεμφικού συστήματος, του δικτύου αγγείων και αδένων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ερευνητές στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τον εν λόγω τύπο καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τατουάζ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες που περιέχονται στο μελάνι, ενεργοποιούν την ανοσολογική αντίδραση όταν εισάγονται στον οργανισμό.
Ο ακριβής κατάλογος των χημικών ουσιών εξαρτάται από τη μάρκα του μελανιού, αλλά συνήθως περιλαμβάνει συνθετικά μόρια, σταθεροποιητές και βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, το οποίο έχει συνδεθεί με νεφρική βλάβη, παθήσεις των οστών και των πνευμόνων και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μικρή δανέζικη μελέτη σε δίδυμα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με τατουάζ είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, καθώς οι χημικές ουσίες του μελανιού μπορεί να συσσωρεύονται στους λεμφαδένες, αδένες που αποτελούν ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Τα μελάνια μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, οδηγώντας σε ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Δρ. Sekeres διευκρινίζει ωστόσο, ότι και οι δύο μελέτες είναι μικρές και δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
«Ακόμα και αν η σχέση είναι αληθινή, επειδή το λέμφωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, που προσβάλλει μόνο 21 στα 100.000 άτομα ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος λέμφωμα από ένα τατουάζ είναι πολύ μικρές», είπε.

Ναργιλές
Το κάπνισμα ναργιλέ περιλαμβάνει την καύση αρωματισμένου καπνού με κάρβουνο και στη συνέχεια την εισπνοή του καπνού μέσα από στόμιο.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένας στους 100 Αμερικανούς έχει καπνίσει ναργιλέ τουλάχιστον μία φορά.
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η μορφή καπνίσματος είναι πιο υγιεινή από το κάπνισμα τσιγάρων, επειδή πιστεύουν ότι το νερό στη συσκευή φιλτράρει τον καπνό, μελέτες έχουν δείξει ότι πρόκειται για κοινή παρανόηση.
Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει υψηλά επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες ουσίες.
Ο Δρ. Sekeres δήλωσε ότι οι καπνιστές ναργιλέ εκτίθενται σε περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι καπνιστές τσιγάρων, επειδή οι συνεδρίες διαρκούν περισσότερο, περίπου μία έως δύο ώρες, σε σύγκριση με τα λίγα λεπτά που διαρκεί το κάπνισμα των τσιγάρων.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνεδρίας ναργιλέ, οι χρήστες εισπνέουν έως και 200 φορές περισσότερο καπνό από ό,τι με ένα μόνο τσιγάρο.
Μελέτη του 2024 σε 40.000 άτομα από το βόρειο Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι καπνιστές ναργιλέ είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του ήπατος, των πνευμόνων, της κεφαλής και του οισοφάγου, καθώς και του στομάχου, σε μια μέση περίοδο 11 ετών, σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν.
Πηγή: Mail Online