Ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Μπορεί να κινδυνεύετε από μια σοβαρή ορμονική διαταραχή
Το να ξυπνάτε σε καθημερινή βάση πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πάσχετε από μια σοβαρή ορμονική διαταραχή, που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακά προβλήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός, επηρεάζει περίπου έναν στους 100 ανθρώπους και σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών που μας κρατούν σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με τον ειδικό στις ορμονικές διαταραχές, Δρα Gaurav Agarwal, η πρόωρη αφύπνιση είναι συχνά το πρώτο σημάδι της πάθησης, καθώς οι παραπανίσιες ορμόνες διεγείρουν το νευρικό σύστημα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:
- αραίωση μαλλιών
- ξηροφθαλμία
- πρήξιμο του λαιμού
- άγχος
- ακούσια απώλεια βάρους
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι οι επιπλοκές που αλλάζουν τη ζωή, όπως η αποδυνάμωση των οστών και οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, που μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα καρδιακά συμβάντα.
Οι έγκυες πρέπει να αναζητούν άμεσα θεραπεία, καθώς η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αποβολής.
Η πάθηση είναι αρκετά συχνή, πολλοί ωστόσο δεν αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα.
Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών.
Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του The Sleep Charity και σύμβουλος ύπνου, Lisa Artis, «εάν ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος, η αντίδραση στο στρες μπορεί να διαταραχθεί, προκαλώντας πολύ πρωινή αφύπνιση και αίσθημα ανησυχίας».

Μια συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves, μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τα αυτοαντισώματα TRAb, τα οποία ενεργοποιούν τον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Τα αυτοαντισώματα αυτά παράγονται από τα ίδια τα λεμφοκύτταρα της Graves εντός του θυρεοειδούς αδένα. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η ανεξέλεγκτη διέγερση του υποδοχέα της TSH, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην αυξημένη και ανεξέλεγκτη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.
Η νόσος του Graves μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, όπως εξόφθαλμο, διπλωπία και ερεθισμό των ματιών.
Η γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες άνω των 30 ετών.
Η ηθοποιός Daisy Ridley, γνωστή για τον ρόλο της ως Rey στη σειρά Star Wars, αποκάλυψε πρόσφατα ότι διαγνώστηκε με νόσο του Graves.
Περιγράφοντας τα συμπτώματά της, η 33χρονη είπε ότι υπέφερε από εξάψεις, ταχυκαρδία, τρέμουλο στα χέρια και κόπωση.
Η σταρ λέει ότι έκανε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής της για να αντιμετωπίσει την ασθένεια, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.
Σχεδόν το ένα τρίτο των Βρετανών δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα.
Πιο επιρρεπείς στην ενοχλητική πρόωρη αφύπνιση είναι, σύμφωνα με έρευνα οι ενήλικες 25-34 ετών.
Πηγή: Mail Online