ΥΓΕΙΑ

Ο καφές που αυξάνει τη χοληστερίνη και βλάπτει την καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Ακόμα και αν δεν πίνετε φανατικά καφέ, έχετε κάποια προτίμηση στο είδος που καταναλώνετε.

Ο καφές που αυξάνει τη χοληστερίνη και βλάπτει την καρδιά

Το ίδιο ισχύει και για την καρδιά σας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, ο τρόπος που φτιάχνει κάποιος τον καφέ του, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα των ενώσεων που συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές της μελέτης με έδρα τη Σουηδία, συνέλεξαν δείγματα καφέ από χώρους εργασίας και τα συνέκριναν με σπιτικά παρασκευάσματα καφέ, αναλύοντας τις συγκεντρώσεις καφεστόλης και καβεόλης, ενώσεων που υπάρχουν στον καφέ.

Αυτές οι ενώσεις, γνωστές και ως διτερπένια, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Η καφεστόλη είναι η πιο ισχυρή ένωση που αυξάνει τη χοληστερόλη.

Ο βρασμένος καφές είχε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καφεστόλης και καβεόλης (939 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο και 678 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο, αντίστοιχα) στη μελέτη, αλλά το φιλτράρισμά του μέσω υφασμάτινου φίλτρου μείωσε τις συγκεντρώσεις (σε 28 και 21 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο, αντίστοιχα).

Άλλοι τύποι παρασκευής καφέ, όπως η καφετιέρα φίλτρου και η γαλλική πρέσα, είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις, με εξαίρεση ορισμένα δείγματα εσπρέσο που είχαν υψηλά επίπεδα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ανεπαρκώς φιλτραρισμένου καφέ θα μπορούσε να είναι ένας παραγνωρισμένος παράγοντας για την υγεία της καρδιάς λόγω της επίδρασής του στις συγκεντρώσεις στο πλάσμα.

Πώς επηρεάζει η χοληστερόλη στον καφέ την καρδιά;

Μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού συνδέεται με κίνδυνο σε σχήμα U, λέει ο John Higgins, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. Με άλλα λόγια, το πολύ λίγο ή το πάρα πολύ μπορεί να είναι λιγότερο «υγιεινά» από μια μέτρια ποσότητα.

«Ένα φλιτζάνι καφέ είναι μάλλον εντάξει, αλλά 2-3 φλιτζάνια ή παραπάνω, μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση», λέει ο Δρ. Higgins. «Τα διτερπένια στον καφέ μπορούν να αυξήσουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη μειώνοντας τη σύνθεση των χολικών οξέων και παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στο ήπαρ».

Πώς συγκρίνει ο Δρ. Χίγκινς την επίδραση του καφέ με αυτή άλλων τροφών στα επίπεδα χοληστερίνης:

Καφές

Περίπου 2-3 φλιτζάνια αφιλτράριστου καφέ παρέχουν 10 χιλιοστόγραμμα καφεστόλης την ημέρα - αρκετά για να αυξήσουν την LDL ή κακή χοληστερόλη κατά 10 έως 20 mg/dL ή κατά 6-12% σε μερικές εβδομάδες.

Κορεσμένα λιπαρά

Η αντικατάσταση του 5% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες με κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο βούτυρο, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνει την LDL ή κακή χοληστερόλη κατά περίπου 10 mg/dL, στο κατώτερο άκρο του εύρους του αφιλτράριστου καφέ.

Αυξάνει επίσης την HDL ή «καλή» χοληστερόλη, οπότε η καθαρή επίδρασή της εξαρτάται από το πλαίσιο κατανάλωσης.

Πηγή: well+good