ΥΓΕΙΑ

Γιατί η υγρή ζάχαρη είναι η πιο επικίνδυνη - Ποια χρόνια πάθηση προκαλεί

H κατανάλωση ζάχαρης σε υγρή μορφή αντί για στερεά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξετε χρόνιες παθήσεις.

Γιατί η υγρή ζάχαρη είναι η πιο επικίνδυνη - Ποια χρόνια πάθηση προκαλεί

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Brigham Young, που διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν κάθε μέρα χυμό πορτοκάλι, κινδύνευαν να αναπτύξουν διαβήτη.

Αντίθετα, άλλες πηγές ζάχαρης, όπως τα φρούτα και το μέλι, δεν έδειξαν καμία τέτοια σχέση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέθηκαν ακόμη και με μείωση του κινδύνου.

Η Δρ. Karen Della Corte, κύρια συγγραφέας και καθηγήτρια Διατροφής στο BYU, δήλωσε: «Είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει σαφείς σχέσεις διαφορετικών πηγών ζάχαρης και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Δείχνει γιατί η κατανάλωση ζάχαρης, είτε από αναψυκτικά είτε από χυμούς, είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία από την κατανάλωσή της σε στερεά μορφή».

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και προκαλείται είτε από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε από την ανεπαρκή ανταπόκριση των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συσσώρευση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και την καρδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 29 κλινικές μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς ενήλικες, με βάση τη διατροφική ζάχαρη (συνολική, ελεύθερη, προστιθέμενη, φρουκτόζη, σακχαρόζη) ή δύο πηγές ζαχαρούχων ποτών (μη διαίτης ζαχαρούχα ποτά και χυμοί φρούτων).

Αφού συγκέντρωσαν δεδομένα από πάνω από 800.000 άτομα σε πολλές ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ασίας, οι επιστήμονες τα ανέλυσαν χρησιμοποιώντας πολλαπλά στατιστικά μοντέλα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε επιπλέον μερίδα 240 ml χυμού φρούτων την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 5%.

Από την άλλη πλευρά, κάθε επιπλέον μερίδα 350 ml ποτών με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των ενεργειακών και των αθλητικών ποτών, αύξανε τον κίνδυνο κατά 25%.

Ένα ποτήρι 250 ml χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 18 έως 21 γραμμάρια ζάχαρης, που είναι σχεδόν η συνολική συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για μια γυναίκα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες ζάχαρης την ημέρα, ενώ οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες την ημέρα.

Αν και φαίνονται υγιεινοί, οι φρουτοχυμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς πδριέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συντηρητικά.

Ακόμη και με την προσθήκη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα στους χυμούς μπορεί να υπερφορτώσει και να διαταράξει τον μεταβολισμό του ήπατος, αυξάνοντας το λίπος στο ήπαρ και το πάγκρεας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να προκαλέσει προβλήματα στην έκκριση και την απορρόφηση της ινσουλίνης στον οργανισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διαβήτη τύπου 2.

Σε σύγκριση με τα ολόκληρα φρούτα, ο χυμός στερείται επίσης των ευεργετικών φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου και τον μεταβολισμό.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την αίσθηση κορεσμού.

Οι εμπορικοί χυμοί συχνά περιέχουν λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, καθώς αυτές αφαιρούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής του χυμού, ώστε το υγρό να είναι πιο ρευστό και γευστικό.

Η φλούδα και η σάρκα των ολόκληρων φρούτων περιέχουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία συχνά απορρίπτονται κατά τη διαδικασία της αποχύμωσης.

Το μέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τους χυμούς φρούτων, καθώς δεν προκαλεί τόσο γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και περιέχει βιταμίνες και μέταλλα.

Η Δρ. Della Corte δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ακόμη πιο αυστηρές συστάσεις για τα υγρά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχονται στα ζαχαρούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων, καθώς φαίνεται να έχουν επιβλαβή επίδραση στη μεταβολική υγεία. Αντί να καταδικάζουν όλα τα προστιθέμενα σάκχαρα, οι μελλοντικές διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές επιδράσεις των σακχάρων ανάλογα με την πηγή και τη μορφή τους».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition.