ΥΓΕΙΑ

Πόσος καφές την ημέρα μειώνει τους κινδύνους για την καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Οι λάτρεις του καφέ τείνουν να έχουν πιο υγιή καρδιά και να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. 

Πόσος καφές την ημέρα μειώνει τους κινδύνους για την καρδιά

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τον καφέ με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ άλλες αναφέρουν ότι παρατείνει τη ζωή.

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει ωστόσο διχασμένη και οι γιατροί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ και κατά συνέπεια η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει την καρδιά.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη του δημοφιλούς ροφήματος για την υγεία.

Η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, Fang Fang Zhang, δήλωσε: «Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και σχεδόν οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να μάς βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, προστατεύοντάς μας από δυνητικά θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ από 46.332 ενήλικες 20 ετών και πάνω.

kafes-tsai-rofima

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 11 ετών, διαπίστωσαν ότι ο μαύρος καφές και ο καφές με λίγη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο γάλα ή στην κρέμα, συνδέεται με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.

Το ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού θανάτου, κατά 16%.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 17%.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα οφέλη κορυφώθηκαν με τα τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι πρόσθεταν μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών και γαλακτοκομικών στον καφέ τους δεν είχαν τα ίδια οφέλη.

Η καρδιακή νόσος προκαλείται από λιπώδεις αποθέσεις στις αρτηρίες, οι οποίες μπορούν να δυσχεράνουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου μέσω των αγγείων προς και από την καρδιά.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απόφραξης και, κατά συνέπεια, εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Nutrition.