Ίνωση μυοκαρδίου: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την κακή ποιότητα του αέρα.
Οι υποκείμενες αλλαγές στην καρδιά που προκύπτουν όμως από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν είναι σαφείς.
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με πρώιμα σημάδια καρδιακής βλάβης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία καρδιάς και διαπίστωσαν ότι τα λεπτά σωματίδια στον αέρα μπορεί να συμβάλλουν σε ίνωση του μυοκαρδίου, δηλαδή αντικατάσταση του υγιούς ιστού του μυοκαρδίου από ινώδη ιστό.
Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων που βλάπτουν την καρδιά, όπως η μυοκαρδίτιδα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές παθήσεις.
«Γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου εμφράγματος», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Kate Hanneman, από το Τμήμα Απεικονιστικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας στο Τορόντο. «Θέλαμε να κατανοήσουμε τι προκαλεί αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο σε επίπεδο ιστών».
Η Δρ. Hanneman και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία καρδιάς, μια μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης, για να ποσοτικοποιήσουν την ίνωση του μυοκαρδίου και να αξιολογήσουν τη σχέση της με τη μακροχρόνια έκθεση σε σωματίδια γνωστά ως PM2,5. Τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων.

Συνήθως προέρχονται από τα καυσαέρια των οχημάτων, τις βιομηχανικές εκπομπές και τον καπνό από τις πυρκαγιές.
Οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.
Μελέτησαν 201 υγιείς ανθρώπους και 493 πάσχοντες από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μια ασθένεια που δυσκολεύει την άντληση αίματος από την καρδιά.
Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από λεπτά σωματίδια συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα μυοκαρδιακής ίνωσης τόσο στους ασθενείς με καρδιομυοπάθεια όσο και στα άτομα της ομάδας ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι η μυοκαρδιακή ίνωση μπορεί να αποτελεί έναν υποκείμενο μηχανισμό μέσω του οποίου η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι μεγαλύτερες επιδράσεις παρατηρήθηκαν στις γυναίκες, τους καπνιστές και τους ασθενείς με υπέρταση.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου, συμβάλλοντας σε κλινικούς προγνωστικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση
«Ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην καρδιά», δήλωσε η Δρ Hanneman. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η ποιότητα του αέρα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές της καρδιακής δομής, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις».
Η γνώση του ιστορικού μακροχρόνιας έκθεσης ενός ασθενούς στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε επίπεδο έκθεσης όσο και σε επίπεδο επιπτώσεων. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο εργάζεται σε εξωτερικό χώρο σε περιοχή με κακή ποιότητα αέρα, οι γιατροί πρέπει να συνυπολογίζουν την επίδραση στην κλινική εκτίμηση της υγείας του.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Radiology.