Πρήζονται τα χέρια και τα πόδια σας το καλοκαίρι; Αιτίες και αντιμετώπιση
Οι περισσότεροι χαιρόμαστε με την άφιξη του καλοκαιριού, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όμως, μπορεί να προκαλέσουν επώδυνα συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα πόδια και τα χέρια μας.

Εάν δυσκολεύεστε να βγάλετε το δαχτυλίδι σας ή jξαφνικά σάς στενεύουν τα παπούτσια σας, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε μια κοινή πάθηση.
Πώς επηρεάζει η ζέστη την κυκλοφορία του αίματος και την κατακράτηση υγρών στο σώμα;
«Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το σώμα μας προσπαθεί να κρυώσει διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί ο Δρ. Naveed Asif, γενικός γιατρός στο The London General Practice. «Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για να νιώθουμε άνετα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ροή αίματος στα άκρα μας, προκαλώντας συσσώρευση θερμότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή υγρών στους γύρω ιστούς, γι' αυτό και μπορεί να παρατηρήσετε αυτό το επιπλέον πρήξιμο».
Πώς επηρεάζει το υψόμετρο ή η υγρασία το πρήξιμο των χεριών και των ποδιών;
Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα χέρια και τα πόδια σας πρήζονται περισσότερο αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υγρό περιβάλλον.
«Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η πίεση του αέρα μειώνεται και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα υγρά στο σώμα σας, οδηγώντας σε πρήξιμο, ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι σε αυτό», επισημαίνει ο Δρ. Chun Tang, γενικός ιατρός στο Pall Mall Medical.
«Η υγρασία, από την άλλη πλευρά, δυσκολεύει το σώμα να κρυώσει μέσω της εφίδρωσης, γεγονός που μπορεί να το αναγκάσει να συγκρατεί περισσότερα υγρά. Ο συνδυασμός των δύο, μπορεί να κάνει τα χέρια και τα πόδια σας να μοιάζουν λίγο με μπαλόνια».
Τι είναι το θερμικό οίδημα;
Τα συμπτώματα του οιδήματος περιλαμβάνουν πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια ή τις γάμπες, τεντωμένο δέρμα που γυαλίζει και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, δυσφορία, δυσκαμψία και βαθουλώματα όταν πιέζετε το δέρμα.
«Το θερμικό οίδημα είναι πρήξιμο που προκαλείται από τον ζεστό καιρό και συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους», λέει ο Tang. «Είναι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά τους θερμότερους μήνες ή κατά τη διάρκεια καύσωνα, και ιδιαίτερα αν δεν είστε συνηθισμένοι στη ζέστη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα δαχτυλίδια ή τα παπούτσια σάς στενεύουν».

Ποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στο θερμικό οίδημα;
«Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει θερμικό οίδημα, αλλά ορισμένες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό», λέει ο Asif. «Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερο πρήξιμο λόγω ορμονικών αλλαγών και κατακράτησης υγρών. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».
Παράγοντες κινδύνου
«Η κατανάλωση πολλών αλμυρών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, ενώ το να περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι ή όρθιοι στη ζέστη δεν βοηθάει», λέει ο Asif. «Επομένως, το να παραμένετε δραστήριοι και να προσέχετε τη διατροφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το επαναλαμβανόμενο οίδημα λόγω ζέστης τους καλοκαιρινούς μήνες;
«Απλά πράγματα, όπως το να κρατάτε τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε και να κινείστε τακτικά, μπορούν να βοηθήσουν», λέει ο Tang. «Προσπαθήστε να αποφεύγετε να στέκεστε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους και να φοράτε άνετα, φαρδιά παπούτσια. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, διατηρήστε τη δροσιά με ανεμιστήρες ή κλιματισμό, αν είναι δυνατόν. Μερικοί βρίσκουν χρήσιμες και τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ειδικά αν στέκονται για πολύ χρόνο όρθιοι».
Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική, προσθέτει ο Asif. «Το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας να συγκρατήσει λιγότερα υγρά. Οι αθλητές κάνουν συχνά κρύα ντους μετά από έντονη άσκηση για να μειώσουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Αυτή η πρακτική συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και να επιταχύνει την ανάρρωση, οπότε είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το οίδημα μετά από μια προπόνηση».
Μπορεί το επίμονο ή σοβαρό πρήξιμο να είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας;
«Το θερμικό οίδημα είναι συνήθως ακίνδυνο, αλλά αν το πρήξιμο παραμένει, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή αλλαγές στο δέρμα, είναι σημαντικό να το ελέγξετε», λέει ο Tang. «Παθήσεις όπως καρδιακά, νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και θα πρέπει να τις αποκλείσετε εγκαίρως».
Εάν το πρήξιμο είναι ξαφνικό, επώδυνο, εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά ή δεν υποχωρεί μετά από μία ή δύο ημέρες ψύξης και ανάπαυσης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Ο γιατρός μπορεί να σάς προτείνει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει παράγοντες, όπως είναι η λειτουργία των νεφρών, η υγεία του ήπατος ή σημάδια φλεγμονής, προκειμένου να αποκλείσει οποιαδήποτε υποκείμενη πάθηση.
Πηγή: Independent