Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να παρουσιάσει σοβαρή μορφή COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία λόγω λοίμωξης από COVID, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε είναι λογικό τα χαμηλά επίπεδα να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε λοιμώξεις όπως η COVID-19», δήλωσε η ερευνήτρια Kerri Beckmann, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν με COVID-19 από ό,τι τα άτομα με υγιή επίπεδα βιταμίνης D – αλλά δεν ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό», δήλωσε η Beckmann.
Περίπου 1 στους 5 (22%) Αμερικανούς έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 εγγεγραμμένους στη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη για την υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο που ενέχει η COVID σε άτομα που είτε έχουν πλήρη ανεπάρκεια βιταμίνης D είτε έχουν ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης και τον συνέκριναν με τον κίνδυνο που παρατηρείται σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πιο ήπια COVID, με τον ίδιο τρόπο που παίζουν ρόλο τα ενισχυτικά εμβόλια.
«Η COVID-19 μπορεί να μην αποτελεί πλέον την απειλή που ήταν κάποτε, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει την ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε η Beckmann. «Η κατανόηση του ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, βοηθά τα άτομα αυτά να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των επιπέδων βιταμίνης D».
Είναι πιθανό τα άτομα που έχουν κακή υγεία, να έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σημείωσε.
«Έτσι, σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D από μόνα τους μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της COVID-19», συνέχισε η Beckmann. «Είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει να διερευνηθεί, ειδικά καθώς συνεχίζουμε να ζούμε με τον ιό».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.