Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο μυωπίας στα παιδιά
Τα άτομα με μυωπία δυσκολεύονται να δουν καθαρά τα μακρινά αντικείμενα.

Στη μυωπία το μάτι έχει μεγαλύτερο μήκος από το φυσιολογικό ή ο κερατοειδής (το μπροστινό διαφανές μέρος του ματιού) είναι πιο κυρτός.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός από μακρινά αντικείμενα να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, αντί επάνω του. Έτσι, τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά, ενώ τα κοντινά φαίνονται καθαρά.
Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα ωμέγα-3 ίσως βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης μυωπίας στα παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά με χαμηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 στη διατροφή τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις οφθαλμικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με τη μυωπία, όπως το επιμήκες σχήμα του ματιού ή ο έντονα καμπυλωμένος κερατοειδής.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «ως έναν πιθανό προστατευτικό διατροφικό παράγοντα από την ανάπτυξη μυωπίας», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Δρ. Jason Yam από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα κορεσμένα λιπαρά από βούτυρο, φοινικέλαιο και κόκκινο κρέας μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την οφθαλμική υγεία 1.000 παιδιών 6 έως 8 ετών.

Η διατροφή των παιδιών αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα των οφθαλμολογικών εξετάσεων.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια, αλλά απαντώνται επίσης σε ορισμένους σπόρους και ξηρούς καρπούς.
Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών (28%) είχαν μυωπία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.
Αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόσταση από το μπροστινό έως το πίσω μέρος του ματιού ήταν μεγαλύτερο στο 25% των παιδιών με τη χαμηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν το μικρότερο μήκος αυτού του άξονα, ένδειξη ότι προστατεύονται από τη μυωπία.
Η σοβαρότητα της μυωπίας ήταν υψηλότερη στα παιδιά με τη χαμηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3.
Αντιθέτως, οι ενδείξεις μυωπίας ήταν αυξημένες στα παιδιά που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.
Κανένας άλλος τύπος θρεπτικών συστατικών δεν συνδέθηκε με τη μυωπία, είπαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να προστατεύουν από τη μυωπία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο μάτι και προάγοντας την υγιή ανάπτυξη των οφθαλμών.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Ophthalmology.