Πολυνοσηρότητα: Τι είναι και με ποια διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος
Η πολυνοσηρότητα είναι η ταυτόχρονη παρουσία δύο ή περισσότερων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μεγάλη πολυεθνική μελέτη με πάνω από 400.000 συμμετέχοντες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι η διατροφή που βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολυνοσηρότητας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και το Πανεπιστήμιο Kyung Hee στη Νότια Κορέα.
Τι έδειξαν τα στοιχεία
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις: την European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) και την UK Biobank, με δείγματα από Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κάτω Χώρες και Δανία.
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά μια φυτική διατροφή είχαν έως και 32% χαμηλότερο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.
Δεν χρειάζεται αποκλεισμός ζωικών προϊόντων
«Δεν είναι απαραίτητο να κόψετε εντελώς τα ζωικά προϊόντα», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης και διατροφική επιδημιολόγος Reynalda Córdova. «Ακόμη και μια στροφή προς περισσότερες φυτικές επιλογές μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο».
Η μελέτη έδειξε ότι η προστατευτική δράση της φυτικής διατροφής ισχύει τόσο για τους ενήλικες κάτω των 60 όσο και για τους άνω των 60 ετών.

Φυτικά τρόφιμα που κάνουν τη διαφορά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια υγιεινή φυτική διατροφή περιλαμβάνει:
- περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φυτικά υποκατάστατα κρέατος
- λιγότερο κρέας και προϊόντα κρέατος.
Μια τέτοια διατροφή μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιομεταβολικών ασθενειών αλλά και στη διατήρηση καλής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οφέλη και για το περιβάλλον
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Karl-Heinz Wagner από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, υπογραμμίζει: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις νέες αυστριακές διατροφικές συστάσεις που δίνουν έμφαση στα φυτικά τρόφιμα. Επιπλέον, η φυτική διατροφή συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης γης».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.