Πράσινο τσάι: Η συμβολή του στο αδυνάτισμα και τη ρύθμιση της γλυκόζης
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Οι επιστήμονες το έχουν μελετήσει εκτενώς για τα οφέλη του σε μεταβολικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι το πράσινο τσάι μειώνει το σωματικό βάρος και βελτιώνει σημαντικά την ευαισθησία στη γλυκόζη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για την πιθανή χρήση του ως συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης παχυσαρκίας.
Η Δρ. Rosemari Otton, από το Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Υγείας στο Πανεπιστήμιο Cruzeiro do Sul στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μελετά το πράσινο τσάι πάνω από 15 χρόνια. Κίνητρο αποτέλεσε η περιέργεια να εξετάσει αν ισχύει ο δημοφιλής ισχυρισμός ότι το ρόφημα βοηθά στην απώλεια βάρους.
Η μελέτη σε ποντίκια
Στη μελέτη, τα ποντίκια ακολουθούσαν αρχικά για τέσσερις εβδομάδες δίαιτα με πολλές θερμίδες που περιλάμβανε λιπαρά και γλυκά, μιμούμενη τη δυτικού τύπου διατροφή. Στη συνέχεια, για 12 εβδομάδες, κάποια ζώα έλαβαν τυποποιημένο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε δόση 500 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 3 γραμμάρια πράσινου τσαγιού ημερησίως για τον άνθρωπο, δηλαδή περίπου τρία φλιτζάνια.
Η Δρ. Otton εξηγεί ότι η χρήση τυποποιημένου εκχυλίσματος διασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα των φλαβονοειδών, των ουσιών δηλαδή που προσφέρουν τα οφέλη στην υγεία, κάτι που τα έτοιμα φακελάκια τσαγιού δεν εγγυώνται πάντα.
Θερμοκρασία και αποτελεσματικότητα
Η μελέτη διεξήχθη σε θερμοουδέτερο περιβάλλον (28 °C), σε αντίθεση με τις συνήθεις συνθήκες των εργαστηρίων (22 °C), για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση μηχανισμών κατανάλωσης ενέργειας λόγω κρύου που θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μετρήθηκαν με ακρίβεια, χωρίς περιβαλλοντικές παρεμβολές.

Αποτελέσματα
Η χορήγηση πράσινου τσαγιού σε παχύσαρκα ποντίκια οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους και διατήρηση της μυϊκής μάζας, καθώς εμπόδισε τη συρρίκνωση των μυϊκών ινών που προκαλείται συνήθως από την παχυσαρκία. Επιπλέον, αυξήθηκε η έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης, όπως τα Insr, Irs1, Glut4, Hk1 και Pi3k, και αποκαταστάθηκε η δραστηριότητα του ενζύμου λακτική αφυδρογονάση (LDH).
Η έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι δρα επιλεκτικά κατά του περιττού λίπους, χωρίς να επηρεάζει το βάρος των αδύνατων ζώων. Επίσης, η επίδραση του εκχυλίσματος ως σύνολο υπερέχει από τη μελέτη μεμονωμένων ενώσεων, υποδεικνύοντας συνεργιστική δράση μεταξύ των συστατικών.
Ένας πιθανός μηχανισμός δράσης σχετίζεται με την αδιπονεκτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και έχει αντιφλεγμονώδεις και μεταβολικές ρυθμιστικές ιδιότητες. Σε ποντίκια που δεν παράγουν αδιπονεκτίνη, το πράσινο τσάι δεν είχε αποτέλεσμα, γεγονός που υποδηλώνει τον καθοριστικό ρόλο της στην επίδραση του ροφήματος.
Συμπεράσματα για τον άνθρωπο
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης στα ποντίκια, δεν μπορεί ακόμα να καθοριστεί ασφαλής δόση για ανθρώπους λόγω διαφορών στα εκχυλίσματα και στους οργανισμούς. Η καθημερινή και μακροχρόνια κατανάλωση, όπως παρατηρείται σε ασιατικές χώρες, φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Η Δρ.Otton καταλήγει ότι το πράσινο τσάι, ως πλούσια πηγή φλαβονοειδών, έχει σημαντική θεραπευτική δυναμική και μπορεί να αποτελέσει μια φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Biochemistry & Function.