ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σινάνη Αικατερίνη

Εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά κάθε χρόνο λόγω υπέρτασης και άλλων παραγόντων κινδύνου.

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, καθώς το εγκεφαλικό παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η κατανάλωση καρδιοπροστατευτικών τροφών και η αποφυγή γευμάτων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού», εξηγεί ο καρδιολόγος Δρ. Madhav Upadhyaya από το Hackensack Meridian Health.

Τι είναι το εγκεφαλικό;

Το εγκεφαλικό συμβαίνει είτε όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει την αιματική ροή σε τμήμα του εγκεφάλου, είτε όταν σπάσει ένα αγγείο.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές:

  • δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση
  • προβλήματα όρασης
  • έντονος πονοκέφαλος
  • απώλεια ισορροπίας ή παράλυση στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι

Ένα εγκεφαλικό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Μόνο το 2022 καταγράφηκαν πάνω από 165.000 θάνατοι από εγκεφαλικό στις ΗΠΑ.

Παράγοντες κινδύνου

Το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως οι πιθανότητες αυξάνονται λόγω των εξής παραγόντων:

  • υπέρταση (ο πιο σημαντικός παράγοντας)
  • υψηλή χοληστερόλη, καρδιοπάθεια, διαβήτης, παχυσαρκία
  • γενετική προδιάθεση, ηλικία, φύλο και φυλή
  • κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έλλειψη άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες, ενώ ο κίνδυνος διπλασιάζεται ανά δεκαετία μετά τα 55.

Η καλή είδηση: 8 στα 10 εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το 80% των εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν. Η βελτίωση της διατροφής αποτελεί βασικό όπλο.

«Επικεντρωθείτε σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην καρδιά - έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού», σημειώνει ο νευρολόγος David Ermak.

Τι να τρώτε

Γιαούρτι – Το πρωινό των «πρωταθλητών»

Δύο φλιτζάνια απλό ή στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά την εβδομάδα:

  • προσφέρουν πρωτεΐνη με λίγες θερμίδες
  • είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο που ρυθμίζουν την πίεση
  • περιέχουν προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και κατ’ επέκταση της καρδιάς

Extra tip: Συνδυάστε το γιαούρτι με μπανάνα, μούρα ή ξηρούς καρπούς για ακόμη περισσότερα οφέλη.

Ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και τα άλλα άπαχα ψάρια:

  • μειώνουν την πίεση και τη χοληστερόλη
  • μόλις 1–2 μερίδες (100 γρ.) την εβδομάδα αρκούν για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Ακόμη και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 25% με 4 γραμμάρια την ημέρα.

Όσπρια – Το φυτικό «φάρμακο»

Φακές, φασόλια, ρεβίθια:

  • είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά
  • βελτιώνουν τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς
  • μια μερίδα (μισό φλιτζάνι) την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20%

Επιπλέον, παρέχουν φυλλικό οξύ και περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, αντικαθιστώντας πιο ανθυγιεινές ζωικές πρωτεΐνες.

Μικρές καθημερινές αλλαγές -λίγο γιαούρτι, ψάρια στο τραπέζι, περισσότερα όσπρια- μπορούν να μειώσουν θεαματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και να προστατεύσουν την καρδιά και τον εγκέφαλό σας για χρόνια.

Πηγή: Independent

Πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, αλλά κανείς δεν το κάνει (από τα πιο βρώμικα σημεία κουζίνας)