ΥΓΕΙΑ

Η καυτερή ρίζα που προστατεύει τα δόντια, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη μνήμη

Σινάνη Αικατερίνη

To wasabi είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουζίνας και συνοδεύει τα πιάτα σούσι.

Η καυτερή ρίζα που προστατεύει τα δόντια, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη μνήμη

Εκτός από χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, έχει ισχυρές βιοδραστικές ιδιότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τον ρόλο του ως καρύκευμα. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το wasabi μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της τερηδόνας, να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Αντιμικροβιακή δράση και προστασία της στοματικής υγείας

Το wasabi περιέχει φυτικές ενώσεις γνωστές ως ισοθειοκυανάτες, στις οποίες οφείλεται η καυτερή του γεύση, αλλά και για την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του. Οι ισοθειοκυανάτες απελευθερώνονται όταν το φυτό τρίβεται για να μετατραπεί σε πολτό και μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα. Οι ενώσεις αυτές φαίνεται να διασπούν τα ένζυμα των βακτηρίων ή να εμποδίζουν τις ζωτικές τους λειτουργίες, οδηγώντας τελικά στην εξουδετέρωσή τους.

Αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική δράση

Πέρα από την προστασία της στοματικής υγείας, οι ίδιες ενώσεις συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής. Η φλεγμονή αποτελεί βασικό μηχανισμό σε πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το wasabi είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα –περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού– αρκεί για να προσφέρει αυτά τα οφέλη, χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα ή στο στομάχι.

Προσοχή στις απομιμήσεις

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, αυτό που σερβίρεται ως wasabi είναι συνήθως απομίμηση, παρασκευασμένη από άλλη ρίζα, μουστάρδα και χρωστικές ουσίες. Το αυθεντικό wasabi, που καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία, έχει πιο ήπια γεύση αλλά πολύ ισχυρότερη βιολογική δράση. Μπορεί να το βρει κανείς σε εξειδικευμένα καταστήματα και ξεχωρίζει από την εμφάνισή του, καθώς θυμίζει λεπτό, επίμηκες «μικρό ανανά».

Πιθανή ενίσχυση της μνήμης

Πέρα από τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, το wasabi φαίνεται να έχει και νευροπροστατευτική δράση. Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική του κατανάλωση σχετίζεται με βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. «Η βελτίωση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή», σημειώνει ο καθηγητής Rui Nouchi από το Πανεπιστήμιο Tohoku.

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας

Αν και το wasabi ταιριάζει ιδανικά με πιάτα σούσι, μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί ως συστατικό σε σαλάτες, ντρέσινγκ, μαρινάδες για κρέας ή τόφου και να δώσει γεύση και αντιοξειδωτική ενίσχυση σε καθημερινά γεύματα.

Πηγή: Independent

Και τα 9 ήταν υπέροχα: Τα Φαντάσματα έγιναν 1ο trend με Τρίγγου - Αυγουστίδη σε κωμικό ρόλο