ΥΓΕΙΑ

Όσπρια, λαχανικά και δημητριακά προστατεύουν από την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα

Η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα είναι μια πάθηση εξαιρετικά συχνή στους ηλικιωμένους. Χαρακτηρίζεται από τους έντονους πόνους και τον σημαντικό περιορισμό της λειτουργικότητας, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε εμπόδιο για μια ομαλή καθημερινότητα.

Όσπρια, λαχανικά και δημητριακά προστατεύουν από την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα

Η διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού, η τακτική σωματική άσκηση και η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από μικρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι τα βασικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να υποδείξει και ένα άλλο –ομολογουμένως αναπάντεχο– παράγοντα που δρα προστατευτικά ενάντια στην εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, αναφέρει η μελέτη στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

bigstock healthy eating diet gesture 91977488

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μακροχρόνιες μελέτες, σε συνολικό δείγμα 6.064 ατόμων, εξετάζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα ανάλογα με την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Στη μεγαλύτερη από τις δύο μελέτες (4.796 άτομα), οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες φάνηκε να διατρέχουν 30% μικρότερο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες, ενώ στη μικρότερη μελέτη (1.268 άτομα) ο εκτιμώμενος κίνδυνος ήταν ακόμη μικρότερος για τους πρώτους, συγκεκριμένα κατά 61%.

Η θετική επίδραση των φυτικών ινών ήταν αξιοσημείωτη ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η συνολική πρόσληψη θερμίδων, τα επίπεδα σωματικής άσκησης κ.ά.

Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη θετική επίδραση των φυτικών ινών στη σκελετική υγεία; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν έμμεσα τα οστά και τις αρθρώσεις επειδή μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους.

Να σημειωθεί ότι η μέση πρόσληψη φυτικών ινών στις μελέτες που αναλύθηκαν ήταν 15 γραμμάρια την ημέρα, ενώ η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 25-30 γραμμάρια. Ενδεικτικά, δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης παρέχουν 4 γρ. φυτικών ινών, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι 4 γρ., ¾ του φλιτζανιού βρόμη 3 γρ., ένα μεγάλο μήλο 4 γρ., μία μπανάνα 3 γρ., ένα αχλάδι 4 γρ. και ένα φλιτζάνι φράουλες 4 γρ.

Οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας είναι τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα, δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί. Τα φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, καθώς σε αυτήν βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες.

«Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι ένας από τους πλέον οικονομικούς τρόπους να μειωθεί ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα» δηλώνει η Ζαολί Ντάι, βασική συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σύμφωνα με τους New York Times, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν και πολλά ακόμη οφέλη [από την πρόσληψη φυτικών ινών], όπως το χαμηλότερο βάρος, ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος και ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη».

Δείτε κι αυτό:

Οστεοαρθρίτιδα: Το πρώτο σημάδι δεν είναι ο πόνος στις αρθρώσεις!

Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία

Οστεοαρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου & τα βασικά συμπτώματα