ΥΓΕΙΑ

Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία

Σίγουρα από μικρό παιδί σας έλεγαν οι γονείς σας να πίνετε το γάλα σας για αναπτυχθεί και να γίνει δυνατός ο σκελετός σας. Μετά την παιδική ηλικία όμως πολλοί άνθρωποι σταματούν να πίνουν γάλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώνουν εκεί τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να εξασφαλίσουμε γερά οστά.

Πώς θα δυναμώσετε τα οστά σας σε κάθε ηλικία

Η καλή σκελετική υγεία μετά την ενηλικίωση συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στη μέση και τρίτη ηλικία, κάτι που με τη σειρά του εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, επαρκή λειτουργικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής μεγαλώνοντας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προστατεύσουμε τα οστά μας και να αποφύγουμε την εκφύλισή τους με την πάροδο του χρόνου;Η τρίτη δεκαετία της ζωής, δηλαδή από τα 20 μέχρι τα 30, είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς το διάστημα αυτό είναι η... τελευταία σας ευκαιρία να αναπτύξετε την οστική σας μάζα. Σε αυτό το στάδιο της ζωής απαιτείται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D αλλά και σωματική άσκηση (κυρίως με βάρη και τρέξιμο) και αποχή από το κάπνισμα.

Από τα 30 και έπειτα, πρέπει απλώς να φροντίσετε να διατηρήσετε την υπάρχουσα οστική μάζα. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, η σωματική άσκηση πρέπει να είναι συστηματική και να περιλαμβάνει οπωσδήποτε βάρη. Από τα 40 και μετά, προσθέστε στην προπόνησή σας μερικά άλματα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχοινάκι) ώστε να ενδυναμώσετε την περιοχή των ισχίων και τη μέση. Από τα 50 και μετά ο ρυθμός απώλειας οστικής πυκνότητας αυξάνεται, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οπότε χρειάζεται αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής και βεβαίως διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας.

Δείτε κι αυτό:

Το συστατικό που προλαμβάνει τα κατάγματα και σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Έχω οστεοπενία, μπορώ να γυμναστώ;

Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για γερά οστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ