ΥΓΕΙΑ

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Τι πρέπει να προσέχετε

Όσο μεγαλώνουμε, ειδικά μετά τα 40, δυσκολευόμαστε περισσότερο να απαλλαγούμε από τα παραπανίσια κιλά.

Απώλεια βάρους μετά τα 40: Τι πρέπει να προσέχετε

Οι παράγοντες που ευθύνονται γι' αυτό, είναι οι αλλαγές στο μεταβολισμό, στη σύσταση του σώματος αλλά και στις ορμόνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια διατροφή που λειτουργούσε παλαιότερα, μπορεί πλέον να μην είναι αποτελεσματική ή μπορεί να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να φτάσετε στο στόχο σας.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι μετά τα 40 αρχίζει να χάνεται η μυϊκή μάζα, διαδικασία που συμβάλλει στην επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού.

Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους, καθώς οι ορμονικές αλλαγές επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

Δείτε τι να προσέχετε στη διατροφή σας αν είστε πάνω από 40 και θέλετε να χάσετε βάρος:

  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών και πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής σας.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο λιναρόσπορος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το αβοκάντο, επειδή βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών, του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και οι έτοιμες συσκευασμένες τροφές, επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα, άλατα και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.
  • Αυξήστε την πρόσληψη άπαχων πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γιαούρτι που βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος: Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Τρώτε κόκκινο κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα και επιλέγετε άπαχα μέρη.
  • Προσθέστε περισσότερα μπαχαρικά στη διατροφή σας, καθώς προσθέτουν γεύση στα φαγητά, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της μεταβολής των υδατανθράκων. Επιλέξτε μπαχαρικά, όπως είναι το κύμινο, η κανέλα, το τζίντζερ, ο κόλιανδρος και ο κουρκουμάς.
  • Παραμένετε ενυδατωμένοι: Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Είναι σημαντικό να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και αποφεύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και συντελούν στην κατακράτηση υγρών.
  • Αυξήστε την αερόβια άσκηση έστω και με λίγο καθημερινό περπάτημα μέτριας έντασης που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και λίπους και στη βελτίωση του μεταβολισμού και της καρδιοαναπνευστικής σας υγείας.