ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία

Είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο τυρί, καθώς έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία

Οι περισσότεροι αηδιάζουν και μόνο στη θέα του, καθώς το χαρακτηριστικό του είναι η μούχλα και οι γαλαζοπράσινες φλέβες του.

Πρόκειται φυσικά για το ροκφόρ, ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά τυριά, το οποίο παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας το ροκφόρ έχει «κρυμμένα μυστικά» για την υγεία και τη μακροζωία.

Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας μελέτησαν το ροκφόρ και τις φημολογούμενες υγιεινές ιδιότητές του, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι.

bigstock Cheese with mold on a wooden c 105668888

Το ροκφόρ έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να εξάγουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του εν λόγω του τυριού και να τα χρησιμοποιήσουν στην παρασκευή φαρμάκων για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και ίσως σε προϊόντα αντιγήρανσης και ομορφιάς.

Η βρετανική μελέτη δίνει μια επιπλέον εξήγηση στο λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο» που απασχολεί χρόνια τώρα τους επιστήμονες. Οι Γάλλοι, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, αλκοόλ και άλλα «απαγορευμένα» τρόφιμα, τελικά έχουν την καλύτερη υγεία στην Ευρώπη.

Οι Γαλλίδες για παράδειγμα, έχουν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα επιβίωσης στην Ευρώπη, ζώντας κατά μέσο όρο 85,3 χρόνια. Οι Ελληνίδες ζουν κατά μέσο όρο 81,8 χρόνια.

Το «γαλλικό παράδοξο» έχει επίσης σχετιστεί με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά

Ψάρι + τυρί = αλλεργία. Αλήθεια ή μύθος;

Θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια; Η «επιστημονική» συμβουλή για να το πετύχετε!