ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι μέθοδοι αντιγήρανσης που αγαπούν οι επιστήμονες

Η αιώνια νιότη, η μακροζωία και η αναστολή της γήρανσης αποτελούν δέσμευση για τον επιστημονικό κόσμο. Οι ερευνητές δε σταματούν να αναζητούν τι είναι αυτό που μπορεί να αντιστρέψει το χρόνο και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις.

Οι μέθοδοι αντιγήρανσης που αγαπούν οι επιστήμονες

Τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η μετάγγιση αίματος από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια συνέβαλε σε βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης. Ο εγκέφαλος των ποντικιών-βαμπίρ λειτουργούσε πιο αποδοτικά μετά τη μετάγγιση.

Πέρυσι, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην κορυφαία επιθεώρηση Science έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο σταφύλι, ενεργοποιεί την παραγωγή ενός φυσικού ορού με αντιγηραντική δράση. Εκτός από το σταφύλι, η ρεσβερατρόλη βρίσκεται και στο κακάο.

Το 2012, και πάλι με τη βοήθεια ποντικιών, ερευνητές από το Χάρβαρντ κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα παντοδύναμα βλαστοκύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν οι μύες να αναπλάθονται και να αναγεννιούνται, με τη λειτουργία τους να προσομοιάζει σε αυτή νεότερων οργανισμών.

Εδώ και δεκαετίες, και συγκεκριμένα από το 1935, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μειώνοντας τις θερμίδες που τρώμε καθημερινά θα ζήσουμε περισσότερο. Το 2009, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους και είχε διάρκεια 20 ολόκληρα χρόνια έδειξε ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και κατ' επέκταση την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας.