ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς θα ενισχύσετε το κολλαγόνο της επιδερμίδας σας

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγουν τα κύτταρα ώστε το δέρμα να παραμένει σφριγηλό και ελαστικό. Με την πάροδο των ετών, η παραγωγή κολλαγόνου σταδιακά επιβραδύνει ενώ το ήδη υπάρχον κολλαγόνο της επιδερμίδας φθείρεται, κυρίως λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ρυτίδων και η χαλάρωση.

Πώς θα ενισχύσετε το κολλαγόνο της επιδερμίδας σας

Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί τρόποι να διατηρήσουμε ή να ενισχύσουμε το κολλαγόνο που υπάρχει στο δέρμα. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

1. Περισσότερη βιταμίνη C

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Nutrition δείχνει ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C καθημερινά εμφανίζουν λιγότερες ρυτίδες και μάλιστα σε μεγαλύτερη ηλικία. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορούν τα αμινοξέα να δημιουργήσουν πρωτεΐνες.

2. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο

Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος. Ειδικότερα οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθιά στο δέρμα και φθείρουν τις υποστηρικτικές δομές του κολλαγόνου.

3. Εφαρμογή ρετινοειδών

Τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ρετινοειδή ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Τα ρετινοειδή εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που καταστρέφουν το κολλαγόνο έπειτα από την έκθεση στον ήλιο, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τους υποδοχείς του δέρματος που ρυθμίζουν την παραγωγή του.

4. Λιγότερη ζάχαρη

Η ζάχαρη συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Κατά τη γλυκοζυλίωση, οι περιττές ποσότητες γλυκόζης στο αίμα συνενώνονται με λιπίδια, νουκλεϊκά οξέα και πρωτεΐνες (όπως το κολλαγόνο) ώστε να σχηματιστούν τα λεγόμενα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία γερνούν ταχύτερα το δέρμα και συμβάλλουν στην εμφάνιση των ρυτίδων.

5. Τακτική απολέπιση

Η απολέπιση βοηθά να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνει η διαδικασία φυσικής ανανέωσης του κολλαγόνου.

Διαβάστε επίσης:

Η καλύτερη αντιγηραντική συνήθεια είναι η... ορθοστασία!
Νικήστε τις ρυτίδες με έλαιο καρύδας
Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης