ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το διατροφικό μυστικό της αντιγήρανσης

Κάντε τη διατροφή σας σύμμαχο ενάντια στις ρυτίδες αλλά και την άνοια!

Το διατροφικό μυστικό της αντιγήρανσης

Νέα πειραματική μελέτη καταδεικνύει ότι εάν υιοθετήσουμε τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες μπορούμε να επιβραδύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς επηρεάζεται η συμπεριφορά εκατοντάδων γονιδίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων εμποδίζει τις διακυμάνσεις στα επίπεδα δραστηριότητας περίπου 900 γονιδίων που παίζουν ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και στην απομνημόνευση.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υποδεικνύει πως η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων –κυρίως από υδατάνθρακες– μπορεί να επηρεάσει τόσο ευρύ φάσμα γονιδίων.

Έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι τέτοιου είδους περιορισμοί επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής στα ζώα, όμως ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Δρ Stephen Ginsberg, νευροεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, «η νέα μελέτη καταδεικνύει πως η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αναστέλλει την έκφραση των γονιδίων που επηρεάζουν το φαινότυπο της γήρανσης –δηλαδή πώς τα γονίδια αυτά καθορίζουν τη συμπεριφορά των ποντικιών, των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών καθώς γερνούν».

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.