ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Υαλουρονικό οξύ: Τι είναι και πού θα το βρείτε

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική, σύνθετη ουσία που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Εντοπίζεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα μάτια και στις αρθρώσεις.

Υαλουρονικό οξύ: Τι είναι και πού θα το βρείτε

Το υαλουρονικό οξύ με φαρμακευτική και κοσμητική χρήση προέρχεται από ιστούς ζωικής προέλευσης (ακρολοφίες πουλερικών) ή παρασκευάζεται στο εργαστήριο από βακτήρια.

Είναι ευρύτερα γνωστό για τη χρήση του ως πληρωτική ουσία (filler). Επίσης, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή.

Ακόμη είναι εγκεκριμένο προς χρήση (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) κατά τη διάρκεια οφθαλμολογικών επεμβάσεων, όπως η εγχείρηση καταρράκτη, η μεταμόσχευση κερατοειδούς και η διορθωτική επέμβαση έπειτα από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Στην περίπτωση αυτή, το υαλουρονικό οξύ χορηγείται με ένεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να αναπληρωθούν τα φυσικά υγρά του οφθαλμού.

Χρησιμοποιείται παράλληλα για την αποκατάσταση του δέρματος (ουλές, εγκαύματα, δερματικά έλκη) και ως ενυδατική ουσία.

Τέλος λειτουργεί ως προστατευτικό «μαξιλάρι» και λιπαντική ουσία στις αρθρώσεις (για να μην τρίβονται τα οστά μεταξύ τους) και σε άλλους ιστούς του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο μέταλλο προκαλεί πρόωρη γήρανση
Πώς θα έχετε νεανικά χέρια για πάντα
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που σταματούν την τριχόπτωση