ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Έρχεται το φάρμακο που μπλοκάρει τη γήρανση

Η φαρμακευτική εταιρία Novartis βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παρασκευή ενός φαρμάκου που θα αποτελεί την πολυπόθητη «πηγή της νιότης», καθώς θα αναστέλλει τις συνέπειες της γήρανσης.

Έρχεται το φάρμακο που μπλοκάρει τη γήρανση

Το νέο φάρμακο επιδρά στις διόδους γενετικής σηματοδότησης που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα κατέδειξαν ότι το φάρμακο επιφέρει σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το πειραματικό φάρμακο αποτελεί παραλλαγή της δραστικής ραπαμυκίνη, ουσία που ανήκει σε μια ευρύτερη κλάση φαρμάκων, των mTOR αναστολέων. Βάσει δοκιμών σε ποντίκια και άλλα πειραματόζωα, έχει αποδειχθεί πως τέτοιου είδους φάρμακα αντιστρέφουν τη διαδικασία της γήρανσης και καθυστερούν την εκδήλωση ασθενειών που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.

Οι έρευνες που πραγματοποιεί επί του παρόντος η Novartis αποτελούν καινοτομία, καθώς πρόκειται για τις πρώτες εντατικές προσπάθειες να αποδειχθεί ότι οι mTOR αναστολείς καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης τόσο σε ζώα, όσο και στον άνθρωπο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.