ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Νέα έρευνα: 10 γρ. φυτικών ινών μειώνουν κατά 10% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία

Μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε παθολογικό αίτιο διατρέχουν όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτο Καρκίνου της Σαγκάης.

Νέα έρευνα: 10 γρ. φυτικών ινών μειώνουν κατά 10% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία

Όπως δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), αυτό πιθανώς να οφείλεται στον περιορισμό του κινδύνου εκδηλώσεως χρόνιων παθήσεων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Η μελέτη αυτή αποτελεί συνδυασμένη ανάλυση ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ επί δεκαετίες και είχαν συμμετάσχει 982.411 άνδρες και γυναίκες.

Ενδεικτικά, περίπου 67.000 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους στην πορεία των μελετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Σαγκάης, χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, με βάση την κατανάλωσή τους σε φυτικές ίνες, προκειμένου να συγκρίνουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν τις περισσότερες ίνες είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε παθολογικό αίτιο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.

Από τις μελέτες που αναλύθηκαν, οκτώ έδειχναν ότι για κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια (δύο μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών), μειωνόταν κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία.