ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αυτοί είναι οι 12 κανόνες πρόληψης κατά της γήρανσης

Με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται προοδευτικά φθορές στο ανθρώπινο σώμα, με παράλληλη μείωση της ικανότητας που έχει να τις επισκευάζει.

Αυτοί είναι οι 12 κανόνες πρόληψης κατά της γήρανσης

Μπορούμε πια επιστημονικά να φρενάρουμε το χρόνο. Ο ρυθμός της γήρανσης είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και σήμερα η ιατρική χρησιμοποιεί τον όρο βιολογική ηλικία, που αντιστοιχεί στην εσωτερική κατάσταση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού και τον όρο χρονολογική ηλικία που αντιστοιχεί στο χρόνο ζωής ενός ατόμου.

Έτσι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι πενήντα ετών, αλλά τα βιολογικά του συστήματα να έχουν την ακμή ενός τριαντάρη. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εκτιμηθεί η βιολογική ηλικία είναι η μέτρηση του μήκους των τελομερών και της δραστικότητας του ενζύμου τελομεράση που εμποδίζει τη μείωση.

Μερικοί απλοί κανόνες επιβράδυνσης της βιολογικής γήρανσης είναι συνοπτικά οι κάτωθι:

1. Κόψτε τώρα το κάπνισμα.

2. Να κοιμάστε καλά.

3. Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά.

4. Μειώστε το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση συμβάλλει στην παραγωγή ελεύθερων ριζών. Ενδείκνυται η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού, που παρέχει τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες ρεσβερατρόλη, ανθοκυανιδίνες και προανθαψανιδίνη.

5. Φροντίστε την υγεία των ματιών σας.

6. Γυμνάστε τον εγκέφαλό σας, καθώς δεν διαφέρει από τα άλλα όργανα του σώματος και θέλει εξάσκηση για να μείνει ζωντανός και δραστήριος.

7. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 που χαρίζει ενέργεια και ζωτικότητα. Αν έχετε έλλειψη, εμπλουτίστε τη διατροφή σας ή πάρτε συμπλήρωμα.

8. Καταναλώνετε πολύ νερό.

9. Θυμηθείτε να αναπνέετε σωστά, καθώς πρόκειται για την πιο βασική λειτουργία του οργανισμού, που επηρεάζει όλες τις άλλες.

10. Θυμηθείτε ότι τo ιδανικό βάρος καθορίζεται από τον δείκτη μάζας που πρέπει να είναι κάτω από 18% στις γυναίκες και κάτω από 22% στους άνδρες. Η περιφέρεια μέσης συνδέεται με την καρδιαγγειακή προστασία και πρέπει να είναι κάτω από 98 εκ. στους άνδρες και 95 εκατ. στις γυναίκες.

11. Διατηρείστε ψυχική ηρεμία και αποφύγετε το στρες μέσω πνευματικότητας, αγάπης, συγχώρεσης.

12. Η οξείδωση αποτελεί φυσιολογική διαδικασία, μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη χωρίς εξειδίκευση χρήση αντιοξειδωτικών βιταμινών και ουσιών μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Ουσιαστική αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει η ουσία glutathione.

γράφει η Ελεάννα Παπαχαραλάμπους

Διαβάστε ακόμη:

Η βιταμίνη της νεότητας και πού θα την βρείτε

Πόδι της χήνας: Γιατί οι ρυτίδες στο σημείο αυτό είναι πιο βαθιές

Θέλετε να αυξήσετε το κολλαγόνο; Δείτε την ιδανική διατροφή